KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

Her şeyin tam tersini en layıkıyla yapan Bezgin Bekir, Kadıköy’de yatıyor!

Kadıköy Belediyesi, hepimizin 'tembel yanı', ünlü karikatür kahramanı Bezgin Bekir’in heykelini yaptırdı. Karikatür Evi’ne konan Bezgin Bekir, gelenleri  her zamanki gibi  yatarak karşılıyor.

(Kaan Dertürk)

Karikatür Evi’nin artık yeni bir konuğu var. Karikatürü her yaştan Kadıköylü ile buluşturan Karikatür Evi, ziyaretçilerini karikatürist Tuncay Akgün’ün çizgi karakteri “Bezgin Bekir”  heykeli ile karşılayacak.

Geçtiğimiz haftalarda Kadıköy Belediyesi tarafından yaptırılan Turhan Selçuk’un çizgi roman kahramanı “Bir İstanbul Beyefendisi Abdülcanbaz” heykeli Karikatür Evi’ne konmuştu. Şimdi de “Bezgin Bekir” heykeli Karikatür Evi’nin bahçesindeki yerini aldı.

Bezgin Bekir heykelinin açılışı, karakterin yaratıcısı Tuncay Akgün, heykeltraş Yunus Tonkuş, Leman Dergisi çizeri Erhan Candan ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun katılımıyla 23 Aralık Cuma günü gerçekleşti.

Karikatür Evi’nde Tuncay Akgün ile Bezgin Bekir heykeli hakkında konuştuk. Bezgin Bekir’i ilk çizdiğinden bu yana 30 yıl geçtiğini belirten Akgün, anti kahraman yaratmak fikriyle karakteri çizdiğini söyledi.

“Bezgin Bekir her şeyin tam tersini en layıkıyla yapar” diyen Akgün, “Kahramanlara baktığımızda hep güçlü, hızlı, serseri ve her şeyin fazlasına sahip olduklarına görüyoruz. Fakat Bezgin Bekir böyle karakter değil. O çok yorgun bir karakter. İlk çizdiğim yıllardan itibaren çok sevildi sonrasındaysa klasik haline geldi. Karakter çizgideki iki boyutlu hali ile de ölümsüleşmişti. Üç boyutlu halinin yapılması ve malzeme olarak dayanıklı bronz kullanılması beni gerçekten onurlandırdı” şeklinde konuştu.

Bezgin Bekir heykelinin yapılma sürecini anlatan Akgün, heykeltıraş Yunus Tonkuş ile hiçbir iletişiminin olmadığını ve bu durumun kendisi için büyük bir sürpriz olduğunu söyleyerek, “Karikatür Evi fikri ortaya ilk çıktığında Kadıköy Belediyesi ve Sayın Belediye Başkanı benimle irtibata geçtiler. Böyle bir projenin yapılacak olması beni çok mutlu etti. Karikatür Evi gelişmeye oldukça elverişli bir proje. Çalışma boyunca da heykeli yapan sanatçı ile hiçbir iletişimim olmadı. Benim için aslında tamamen sürpriz oldu. Bu tam olarak sanata, sanat katmak ve onu geliştirmek oluyor. Ortaya çıkan eser çok güzel yorumlanmış. Bu projeden büyük keyif aldım” diye konuştu.

Karikatür Evi projesinin yaşayan ve gelişen bir proje olduğuna da değinen Akgün, “Ülkemizdeki karikatür sanatı aslında dünyadaki birçok ülkeyi kıskandıracak kadar parlak. İnanılmaz çizimlerimiz, dergilerimiz ve ustalarımız var. Tüm bu özelliklere sahipken karikatürün gelişmemesi üzücü olurdu. Karikatür Evi de ülkemizde karikatürü besleyecek nadide bir yer. Burası adeta yaşayan ve nefes alan bir yer. Bu projeyi destekleyip, sonuna kadar arkasında duracağız.”

Karikatür Evi yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Leman Dergisi çizeri Erhan Candan’ın “Başaltı Öyküleri ve Deniz Karikatürleri” sergisi, 24 Aralık Cumartesi günü Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Leman çizerlerinin katımlıyla açıldı. Sergi, 25 Ocak 2017 tarihine dek ziyaret edilebilir.

Kadıköylü karikatürist Candan’ın hayatından izler taşıyan sergide, başta Adalar ve Kadıköy olmak üzere deniz hayatı konu ediliyor. İstanbul gibi bir metropol hayatında Sivriada ile tanışması ve adada yaşadığı “survivor” deneyimlerini karikatürlerine taşıyan Candan, yaklaşık 10 yıllık birikimini gözler önüne seriyor.

Serginin kendisi için özel olduğunu belirten Candan, “Bu sergi benim Kadıköy de yaşadığım hikâyelerin toplamı. Serginin teması deniz ve denizde yaşanılanlar. Bazen fırtınaya yakalanıyorum. Bazen saatlerce bir balığın peşinde koşturuyorum, yakalayamıyorum. Bazen beklenmedik bir şekilde köpekbalığı yakalıyorum. Genelde yalnız bir çocuk vaktini teknede geçiriyor. Sivriada’ya kampa da giderdim mesela. Daha o zaman survivor yarışmaları yoktu.  Ama ben ıssız bir adada yaşıyordum ve bunları dergi için çiziyordum. Yiyecek götürmezdim. Su ve biraz un götürürdüm. Sergide de Adalar’ı ve Kadıköy’ü anlattım. Kadıköy’ün büyülü bir bölge olduğuna kesinlikle inanıyorum. Bu sergi de o büyünün yansıması oldu” dedi.


Fotoğraf Galerisi