KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

"Her yaşam felsefesinin bir ifade biçimi vardır"

(Kadir İncesu)

Rexx sinemasının da bulunduğu Kadıköy’ün en yoğun caddelerinden Sakızgülü Sokağı’ndaki en ilginç dükkânlardan birisi, Liman. Kapısındaki,  “O dükkân bu dükkân” ve “Bu şeyler başka… Bu dükkân başka…”  yazıları hemen insanı içine çekiyor.

Adıyla sizi çeken Liman’a içeri girmek ne kadar kolaysa, dışarı çıkmak da o kadar zor. Her şeyi uzun uzun incelemek istiyorsunuz. Liman’da çeşit çeşit kartlar, çıkartmalar, magnetler, rozetler, anahtarlıklar ve başka görsel ayrıntılar meraklıları için bir cennet niteliğinde.

Sizi, 30 yılı aşkındır Liman’ın kaptanlığını yapan Sinan Vurandamar ve çalışanları karşılıyor. İsterseniz yardımcı oluyorlar. İstemezseniz de bakışlardan rahatsız olmadan inceleyebiliyorsunuz ne var ne yoksa…

Sinan Bey anlatıyor:

"Adımız, firmamızın özelliğini karakterize ediyor. Liman, insanların sığındığı, yük aldığı, yük boşalttığı bir yer. Liman, çok çabuk benimsendi. Buradaki her şeyi biz yapıyoruz. Çeşitli malzemeleri atölyemizde bir forma sokarak, kartlar, çıkartmalar, magnetler, rozetler, anahtarlıklar yapıyoruz. Kısacası boş bir kâğıda işlev kazandırıyoruz."

12 Eylül’den hemen sonra, internetin olmadığı bir dönemde, farkında olmadan bir nevi internetin öncüsü gibi başlamış bu işe Sinan Bey. İlk olarak, üzerine akla gelebilecek her türlü mesajın yazıldığı popkartlar üreterek başlamış. O dönemde, "Bırakın da çalışalım" sözü çok tutmuş ve her şeyin başlangıcı olmuş...

"Bu söz, Liman’ın ve atölyenin doğumunun nedeni oldu. Üniversite öğrencisiyken bir fotoğraf stüdyosu işletiyordum. O kadar çok insan gelip beni meşgul ediyordu ki, ‘Bırakın da çalışalım’ diye bir grafik yaptım. Görenler de istemeye başladı. Talep de artınca matbaada bastırdım 1984’de… Bu ve benzeri sözleri fotoğraf stüdyosunun bir köşesinde sergilemeye başladım. Büyük ilgi gördüler. Kısa zamanda yüzlerce çeşitten oluşan bir seri çıktı ortaya."

Beyoğlu’nda başlayan işini 18 yıldır Kadıköy Sakızgülü Sokağı’nda sürdüren Sinan Bey, popkartın internet gibi olduğunu, içeriği ve ürünü insanların talebinin belirlediğini belirtiyor.

"Süreci müşteriler belirledi, önerilerde bulundular. Genç insanlarla güçlü ve sıcak teması olan bir işletme Liman. Başlangıçta mesaj kaygısı vardı. 80’li yıllarda insanlar kitaptan uzaklaşma başlamıştı. Adeta, toplumsal anlamda internetin hazırlığının yapıldığı bir dönemmiş. Bugün internetteki birçok görsel paylaşım programının adeta kâğıt üstündeki ilk uygulamasını yaptık."

Sinan Vurandamar, insanın yaşama bakışı ne olursa olsun en önemli medyalardan birinin kağıt olduğunu düşünüyor.

"Evet, evet kâğıt, bildiğiniz kâğıt… Düşünceleriniz doğrultusunda o kâğıdı kullanırsınız. Her yaşam felsefesinin bir ifade biçimi vardır. Ve kâğıt da buna en uygun malzemelerden ve medyalardandır. Ama ben işin daha çok ironi, iyimserlik ve bir parça da didaktik tarafında oldum."

Bir zamanların en popüler ürünlerinden birinin de, Einstein’ın “Ne hazin bir çağda yaşıyoruz. Bir önyargıyı ortadan kaldırmak, bir atomu parçalamaktan daha zor” sözünün yazılı olduğu kartlar olduğunu ifade eden Sinan Bey, son dönemde ise daha çok popüler sözlerin yer aldığı kartların rağbet gördüğünü belirtiyor.

Kadıköy’ü çok sevdiğini belirten Vurandamar, müşterilerinin yüzde 90’ının gençler olduğuna dikkat çekiyor.

"Gençlerle çok iyi bir iletişim içindeyiz. Çevre çok güzel… Kadıköy’de yaşamak gerçekten bir ayrıcalık, bunun da tadını çıkarıyorum. Kadıköy’ün en güzel üç dükkânı hangileridir diye sorsalar, birisi Liman’dır bence. Bu işi gidebildiğim yere kadar yapmak isterim."


Fotoğraf Galerisi