KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

"Karikatür Evi, her yaştan İstanbullulara açık ve sürekli yaşayan bir mekan olacak"

Kadıköy Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl çalışmalarına başladığı Karikatür Evi projesi tamamlandı. 1906 yılında Hasanpaşa’da yapılan ve aslına uygun restore edilen tarihi ahşap köşk, 30 Eylül Cuma günü başlayan Karikatür Günleri ile kapılarını açtı.

Karikatürcüler Derneği arşivinde bulunan usta karikatüristlerin çizgilerinden örneklerin olduğu “Ustaların Çizgileri“ sergisinin açılışına Kadıköylüler büyük ilgi gösterdi.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı  Arzu Öner, CHP Parti Meclisi üyesi Kadir Gökmen Öğüt, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, sinema ve tiyatro oyuncusu Müjdat Gezen, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, karikatüristler Kamil Yavuz, Erhan Candan, Oğuz Gürel, Akdağ Saydut, Raşit Yakalıve çok sayıda Kadıköylü katıldı.

"Toplumun gelişebilmesi için, ilerleyebilmesi için eleştirel düşünceye, farklı görüşlere ihtiyacı var"

Sergi açılışında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Karikatür Evi ile birlikte Kadıköy’deki 4 tarihi binayı restore ederek kamuya kazandırdıklarını belirterek, “Sanat, tarih ve mizah. Bu yapıda üçünü bir araya getirdik” dedi.

Türkiye’nin yaşadığı gergin günlerde mizahın daha da önem kazandığını ifade eden Nuhoğlu şöyle konuştu:

"Mizah, insanların çok gergin olduğu Türkiye toplumunda, asık suratlı kamu yöneticilerini güldürebilmek, eleştirebilmek için var olması gereken bir sanat. Toplumun gelişebilmesi için, ilerleyebilmesi için eleştirel düşünceye, farklı görüşlere ihtiyacı var. Mizahı bu anlamda toplumdaki bazı sertlikleri yumuşatan çok önemli bir sanat dalı olarak görüyorum."

Karikatür Evi’nin sadece Kadıköylülere değil her yaştan İstanbullulara açık ve sürekli yaşayan bir mekan olacağını vurgulayan Nuhoğlu, katılan herkese teşekkür etti.

"Karikatür Evi, ülke mizahı ve karikatür sanatı açısından çok değerli"

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker ise belediyelerin sosyal ve sanatsal çalışmaları desteklemesinin önemine vurgu yaparak şöyle konuştu:

"Karikatür Evi, ülke mizahı ve karikatür sanatı açısından çok değerli ve keyifli bir ortam. Ben böylesi bir binayı karikatür sanatına armağan ettiği için belediye başkanımıza teşekkür ediyorum."

"Buradaki karikatürler sanat şaheseridir"

Peker’in ardından konuşan sinema ve tiyatro oyuncusu Müjdat Gezen, "Buradaki karikatürler sanat şaheseridir. Bizim Kadıköylüler mutlaka gelir, ama İstanbul’dan ve Türkiye'nin diğer illerinden insanların da burayı mutlaka görmesi gerekiyor. Burası çok değerli bir yer” dedi.

"Burada sadece bir sanat işlevi söz konusu değil, aynı zamanda bir kültürel mirasın korunarak yaşatılması söz konusu"

Kadıköy Belediye Başkanı ve emeği geçen herkese teşekkür eden Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu ise, Karikatür Evi’nin hem sanatsal hem de kültürel mirasın korunması açısından önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Sanatın ve sanatçının dışlandığı, özgür düşüncenin hapse tıkıldığı bir dönemde, Kadıköy Belediyesi'nin kültüre, sanata, sanatçıya sahip çıkması son derece önemli. Burada sadece bir sanat işlevi söz konusu değil, aynı zamanda bir kültürel mirasın korunarak yaşatılması söz konusu. İstanbul bir kültürel envanter kazanmıştır. Bir koruma bilincinin geliştirilip desteklenmesi açısından da buradaki restorasyon uygulamasının önemli bir örnek olduğunu düşünüyoruz. Ve bu örneğin Hasanpaşa çevresindeki sosyal yaşama, kentleşmeye olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyoruz."

Karikatür Günleri gerçekleştirildi

Bu arada Karikatür Evi’nin ilk etkinliği olan Karikatür Günleri'nde, Tan Oral, Tuncay Akgün, Kamil Yavuz gibi usta çizerler ile sohbetler gerçekleştirildi, Gırgır, Penguen, Leman mizah dergilerinin çizerleri ile atölyeler yapıldı. Karikatür Günleri’nde Kısa Animasyon Film gösterimleri de izleyici ile buluşturuldu.


Fotoğraf Galerisi