KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

Kök hücre için umut olun!

Kadıköy Belediyesi ve Kızılay Kadıköy Şubesi, İzmir’de lösemi tanısı konulan ve ilik nakli bekleyen 3,5 yaşındaki Öykü Arin ve diğer lösemi hastalarına umut olacak kök hücre bağışı için 2 günlük bir kampanya düzenliyor.

Kadıköy Belediyesi ve Kızılay, “Kök hücre bağışıyla yeni yılda mutlu bir ‘öykü’ yazıyoruz” sloganıyla başlattığı kampanya için 9-10 Ocak tarihlerinde Kadıköy Belediyesi önünde geçici ünite kuracak. Kan ve ilik örneği bağışında bulunmak isteyen Kadıköylüler, 2 gün boyunca saat 10.00-19.00 arasında kampanyaya destek verebilecekler.

Kampanyaya sanatçılar, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katılarak destek verecek.

Kampanya için çağrıda bulunan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Çocuklarımız bizim için çok değerli, onların sağlıklı ve mutlu bir biçimde yaşamlarına devam etmesi için çabalıyoruz. Kadıköylülerin, İstanbulluların birkaç dakikalarını ayırarak bu çabaya destek olmalarını bekliyoruz” dedi.

Öykü’nün Öyküsü

Öykü Arin Yazıcı 3,5 yaşında ve kan kanserinin çok özel bir türü ile mücadele ediyor.

Öykü Arin’e 2018 yılının Kasım ayında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde Lösemi (Juvenil Miyelomonositik Lösemi - JMML) teşhisi konuldu. JMML, löseminin nadir görülen saldırgan bir türü. Hastalığın görülme sıklığı milyonda 1-9 arası değişiyor.

Öykü Arin’e en geç 2 ay sonra kök hücre nakli yapılması gerekli. Aksi halde, önce kanda, sonra organlarda ciddi yıkımlara neden oluyor ve hayati risk ortaya çıkıyor.

Nasıl donör olurum?

Türkiye’de yaşıyorsanız; en yakın Kızılay Kan Bağışı Noktasına gitmeniz ve “kök hücre bağışı yapmak istiyorum” demeniz yeterli. Herhangi bir ücret alınmayacak ve 5-10 dakika içerisinde bağışınızı yapabileceksiniz. Aşağıdaki linkten size en yakın kan bağışı noktasını bulabilirsiniz.

http://www.kanver.org/KanHizmetleri/KanBagisiNoktalari

Geniş bir çevreniz ve biraz zamanınız varsa, bağışçı olabilecek 70 kişi belirleyip, en yakın kan bağışı merkezini aradığınızda onlar sizin toplanma noktanıza gelerek kan alma işlemini gerçekleştiriyor. İster bizzat giderek, ister 70 kişiyi bulup çağırarak katılın, hiçbir masrafla karşılaşmıyorsunuz.

Yurt dışında yaşıyorsanız; yaşadığınız ülkedeki kemik iliği bankasını bulup, bağışınızı yapabilirsiniz. Türkiye’deki kemik iliği veri tabanı sistemi uluslararası veri tabanına kayıtlı olduğu için yapacağınız bağış, bütün veri tabanında kullanıma açılmış olacak.

Kemik iliği nakli, hastayla genetik uyumu tam olan bir bağışçıdan kök hücre nakledilmesidir. Hiçbir cerrahi işlem gerektirmez. Yan etkisi yoktur.

İnsan organizmasında kan yapımından sorumlu hücreler kemik iliğindeki kök hücrelerdir. Bu son derece özel fonksiyonlara sahip hücrelerin nakline genel olarak “kemik iliği nakli” veya “kök hücre transplantasyonu” denir.

Son yıllarda daha çok özel bir ilaç ile kök hücrelerin kemik iliğinden kana geçmeleri sağlanmakta ve hücreler “aferez” denilen bir yöntemle toplanmaktadır. İlik, damar yolu ile hastaya verilmekte, kemik iliği hücreleri biyolojik özellikleri ile kemik iliğini kendileri bulup yerleşmekte ve kan yapımını başlatmaktadır.

Bağış sırasında mutlaka “kök hücre bağış formu” talep edin ve doldurun. Kök hücre amacıyla yapılan kan bağışında farklı bir laboratuar çalısması gerektiği için, bu farkın en baştan belirtilmesi ve kök hücre bağış formu doldurulması önemlidir.

Bir kez numune verdiğinizde, yalnız Öykü için değil, binlerce benzer durumdaki hasta için umut olacaksınız.


Fotoğraf Galerisi