KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

Sinematek'ten açık havada film gösterimi

1980 askeri darbesiyle kapatılan, şimdi ise Kadıköy Belediyesi işbirliği ile yıl sonu tekrar vatandaşlara açılması hedeflenen Sinematek/Sinema Evi, açık havada film gösterimleri yapacak. 13-14-15 Eylül günlerinde yapılacak olan “Yıldızlar Altında Sinema” açık hava gösterimleri, Kalamış Parkı’nda sinemaseverlerle buluşacak. Bu sene ilki yapılacak açık hava gösterimlerinde İtalyan Yeni Gerçekçi Luchino Visconti’nin 1951 yapımı komedi filmi Bellissima; Yılmaz Güney’in senaristliğinin yanında yönetmenliğini de üstlendiği ilk filmi Seyyid Han ve bu yıl doğumunun 100. yıl dönümü olan Ingmar Bergman’ın Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü almaya hak kazandığı Yedinci Mühür (Det Sjunde Inseglet) filmi gösterilecek.

Üç gece üç filmin gösterileceği etkinliğin programı şöyle:

Bellissima: Senarist, yönetmen ve yapımcı Luchino Visconti’nin 1951 yapımı siyah beyaz filmi Bellissima, çocuğunun film yıldızı olmasını isteyen bir annenin hikâyesine odaklanıyor. Visconti, bu filminde deneyimlediği olayların izlerini sürüyor. Filmin ismi de Visconti’nin sıklıkla yaşadığı bir olaydan geliyor. Film için yapılan çocuk seçmelerinde annelerin en güzel çocuğun kendi çocuğu olduğu iddiası ile “Bellissima” diye bağırmaları bu filmin ismine ilham oluyor. (Ereleme: 13 Eylül Perşembe 16 Eylül Pazar 21.00 )

Seyyid Han: Yayınlandıktan sonra bir dizi sansüre uğrayan ve Yılmaz Güney’in “Sanat hayatımın bir döneminin sonu, yeni bir döneminin ilk adımı” diyerek bahsettiği film, köyüne dönen Seyyid Han ile Keje’nin aşkını anlatıyor. 1968 yılında yapılan film, ağalık düzenine dair eleştiriler barındırıyor. Yılmaz Güney’e o sene ilki gerçekleştirilen Adana Altın Koza Film Festivali’nde “En iyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazandıran filmde Yılmaz Güney’e Nebahat Çehre eşlik ediyor. (14 Eylül Cuma 21.00)

Yedinci Mühür (Det Sjunde Inseglet): Ingmar Bergman’ın 1957 yapımı filmi Yedinci Mühür, Haçlı seferinden dönen bir şövalyenin veba salgını sonrası insanların ölümüne tanıklık edişini ve tanrıdan kuşku duymaya başlayışını anlatıyor. Film, yıllarca tanrı için savaşan şövalyenin varoluşsal bir boşluğa düşüşüne odaklanıyor. (15 Eylül Cumartesi 21.00)

Sinematek arşivi için açık çağrı

Arşiv oluşturmaya başladığını duyuran Sinematek/Sinema Evi, sinemaseverleri bu arşive katkı sunmaya çağırıyor. Film, yazılı belge, çizim, fotoğraf, film afişi gibi materyallerle arşive destek olunabileceğini belirten Sinematek, arşive katkı sunmak isteyenlerin [email protected] adresine elektronik posta atmaları gerektiğini duyurdu.

 


Fotoğraf Galerisi