KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

Süreyya Operası’nda bu yıl da müzik eksik olmayacak

İstanbul’un tüm klasik müzik, opera ve bale sevenlerine seçkin eserler sunan Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, yeni sanat sezonuna hazır.

İstanbul’da, profesyonel ve üst düzey sanatçıların sahne aldığı, ulusal ve uluslararası nitelikte bir sahne ve konser salonu olan Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, 11'inci sanat yılına giriyor.

Bu sanat mevsiminde de Süreyya Opera Sahnesi’nde İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) idaresi ve Süreyya Operası’nca yine özenli ve zengin bir konser, bale, opera temsilleri programı hazırlandı. Virtüözler, oda müziği edebiyatının birçok eserini Pazartesi Resitalleri'nde müzikseverlere dinletecekler. İDOB, repertuvarındaki opera ve bale eserlerini bu yıl yenileriyle zenginleştiriyor. Bu güzide sanat topluluğu izleyicilere dramatik, lirik temsillerin dışında birçok şan ve orkestra konseri de sunacak.

Opera programında yılın bir önemli yeniliği opera sanatının baş tacı bestecilerinden G. Verdi’nin son bestelediği eser olan ‘Falstaff’ın sahnelenmesi olacak. Bu eser, ünlü kompozitörün Shakespeare’in ‘Windsor’un Şen Kadınları’ ve ‘IV. Henry’ adlı tiyatro oyunlarından derlenen bir lirik komedi olarak dünya opera sahnelerinde seçkin bir konumda bulunuyor.

Yılın diğer bir yeniliği ‘Ninatta’ isimli, konusunu Hitit Uygarlığı döneminden alan operanın ilk sahnelenmesi olacak. Eserin bestecisi Evrim Demirel, yazarı ise Ahmet Ümit. Böylece yerli opera repertuvarı bir yeni eser daha kazanacak ve ilk temsili Süreyya Operası’nda yapılacak.

Bale dalında ise dans repertuvarının sevilen eseri Don Kişot’un yeni bir prodüksiyonunu izleme imkanı sunulacak.

11 yıldır bir müzik mekanı olarak konserler ve müzik etkinliklerine de sahnesini açan Süreyya Operası’nda bu yıl da müzik eksik olmayacak. Bu sezonda da Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası (KBSO) Pazartesi Oda Müziği Dinletileri’nde yerli ve yabancı değerli virtüözler sahne alacak.

Bu yılki oda müziği resitalleri dizisinin açılışını ABD’de yaşayan ünlü kemancı Dmitri Berlinsky, piyanist Rustem Hayroudinoff ile birlikte yapacak.

26 Kasım günü, Türkiye'deki müzik hayatının ilk eğitim kurumu olan Darülelhan’ın kuruluşunun 100'üncü yılı. Bu önemli kurumun bugünkü devamı niteliğinde olan İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın orkestrası özel bir konser icra edecek. Ayrıca bina fuayesinde Darülelhan’ı konu alan belgesel bir sergi düzenlenecek ve ziyaretçilere açık kalacak.

2017-18’in orkestralı ilginç bir konseri ise Nisan ayında Budapeşte’deki Franz Liszt Akademisi kökenli müzisyenlerin oluşturduğu 2010 yılında kurulan ‘Anima Musicae Chamber Orchestra-Anima Oda Müziği Orkestrası’ ile piyanist Birsen Ulucan, kemancı Ayşen Ulucan ve keman ve viyolacı Özcan Ulucan’ın icra edeceği program olacak.

Yurt dışından bir diğer seçkin topluluk ise İngiltere’den gelecek olan Leonore Trio olacak. Grup piyanolu trio literatürünün iki dev eserini, Rahmaninov ve Çaykovski triolarını seslendirecek.

Bu yıl programda iki "Anma/Saygı" gecesi de yapılacak. Geçen yıl vefat eden değerli piyanist, devlet sanatçısı Verda Erman ile değerli kompozitör ve birçok tanınmış müzisyenin hocası İlhan Baran, Türkiye’nin tanınmış virtüözlerinin katılacağı müzik gecelerinde anılacak.

Geçen yıl düzenlenen 35 yaş altı genç kompozitörlere yönelik düzenlenen oda orkestrası için KBSO Ulusal Beste Yarışması bu yıl da tekrar düzenlendi. Yarışmada ödül alacak eserler 26 Mart günü Gürer Aykal yönetimindeki İstanbul Sinfonietta Oda Orkestrası tarafından icra edilecek konserde belirlenecek. Konser, izleyiciye açık olacak.

Süreyya Operası’nın artık geleneksel hale gelen Fuaye Konserleri de sürecek. Akşam üzerleri saat 18.00’de bina fuayesinde düzenlenen özel konserlerde, genç profesyoneller müzikseverlerle buluşacak.

Her yıl izleyicilere sunulan “Bir Şölendir Opera” programları çerçevesinde ise bu yıl, usta tiyatrocu Ali Poyrazoğlu’nun anlatacağı, göstereceği (geçen sezon ilan edilip zorunlu sebepler yüzünden iptal edilmek zorunda kalınan) Shakespeare’in ünlü Hamlet trajedisini konu alan Ambroise Thomas’ın bestelediği aynı isimli opera olacak.

Süreyya Operası fuayelerinde her yıl müzik ve sahne sanatlarıyla ilgili eğitsel/belgesel bir sergi de yapılıyor. 2017-18’de de bu defa bale sanatının mesleki özelliklerini, bir bale eserinin seyirci önüne çıkıncaya kadar geçirdiği hazırlık, kurgu, sahneleme aşamalarını çizim, fotoğraf ve yazılı açıklamalarla yansıtan bir sergi olacak.

Haziran 2018’de her yıl olduğu gibi İKSV’nin düzenlediği Uluslararası Müzik Festivali programında yer alan konserlerden bazıları da yine Süreyya Operası’nda seslendirilecek.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ''Süreyya Operası, bilindiği gibi İstanbul müzik hayatında artık klasikleşen ayrıcalıklı bir mekan. 2017-2018 Süreyya Operası'nın 11'inci sanat mevsimi. Bu mekanda izleyicilere yine nitelikli, çeşitli temsil ve konserler sunulacak. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nın gelenekselleşen Pazartesi Oda Müziği Konserleri'nde değerli virtüözleri müzik meraklılarıyla buluşturmak için özenle çalışıldı ve zengin bir program oluşturuldu. Süreyya Operası'nın 11'inci sanat yılında izleyicilere zevkli ve keyifli müzik günleri dilerim'' dedi.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (İDOB) iki dönem müdürlüğünü yapmış olan usta opera sanatçısı Prof. Dr. Mesut İktu ise, Kadıköy Belediyesi’nin Süreyya Operası’nın, bir ülke nüfusunu  aşan İstanbul’da opera ve bale sahnelenebilecek tek mekanı olduğunu anımsattı. Her sezon içinde tüm pazartesi günlerini konserlere ayıran Süreyya Opera Sahnesi Genel Sanat Yönetmenliği’nin 11'inci yılında bu sanatsal etkinlikleri, tüm zorluklara karşın aynı azimle ve üstün başarıyla devam ettirdiğini vurgulayan İktu, “Buradaki gösterilere bilet bulmanız çok güçtür, salon hep doludur. Süreyya Operası’nın bence en büyük özelliği, içinde iki kurumun tam bir anlayış birliği içinde çalışmasıdır. Belli günlerde opera ve bale temsilleri, pazartesi günleri de konserler verilir. Son yıllarda Fuaye’de çok beğeni toplayan konserler de yapılıyor” diye konuştu.


Fotoğraf Galerisi