KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

"Tiyatro festivali bizi arkadaşlarımızla bir araya getirdi"

Kadıköy Belediyesi 14. Çocuk Tiyatro Festivali sona erdi. Özgürlük Parkı’ndaki Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenen festivalde, çocuklar 9 gün boyunca tiyatro izlemenin keyfini yaşadı. Önceki günler gibi festivalin son günleri de oldukça kalabalıktı.

Festivalin 7'nci gününde, Altınok Çocuk Tiyatrosu tarafından uyarlanan 'Alice Harikalar Diyarında' oyunu sahnedeydi. Çocuklar, oyunu izlemek için aileleriyle birlikte saatler öncesinden geldi. Açık hava tiyatrosunun kapılarının açılmasını heyecanla beklediler. Onların heyecanına ben de ortak oldum. Hep birlikte hem oyunu bekledik hem de sohbet ettik. 

(Aysel Kılıç) 

"Henüz 3 yaşındayken tiyatroyla tanıştırdık" 

Asya, 7 yaşında. Anne Nazgül Karaağaç ile birlikte gelmiş. “Geçtiğimiz günlerde, burada Çirkin Ördek Yavrusu’nu izlemiştim. Çok güzeldi. Bugünkü oyunu da çok merak ediyorum” diyen minik Asya, tiyatroyu çok sevdiğini söylüyor.

Anne Karaağaç da kızının tiyatroya olan sevgisini şu sözlerle destekliyor:

“Asya'yı henüz 3 yaşındayken tiyatroyla tanıştırdık. Ondan sonra da tiyatro onun büyük bir hobisi oldu. Okulda da bir tiyatro grubu kurmuşlar. Belediye’nin böyle bir festivali düzenlemesi hem Asya’yı hem de bizi çok mutlu etti.” 

"Bir haftadır, her akşam işten çıkıp torunumu buraya getiriyorum. Torunumda tiyatro sevgisi oluşsun istiyorum" 

5 yaşındaki İnci de anneannesi ile birlikte el ele tiyatro salonu kapısında bekliyor. İnci de Asya gibi tiyatroyla çok erken tanışmış. Anneanne Meliha Acar, “Emekli olsam da çalışmaya devam ediyorum. Bir haftadır, her akşam işten çıkıp torunumu buraya getiriyorum. Tiyatro önemli ve torunumda tiyatro sevgisi oluşsun istiyorum. Tiyatrolar çok pahalı, bu festival bizim için bir fırsat oldu” diyor. 

"Tiyatro festivali bizi arkadaşlarımızla bir araya getirdi" 

Kırmızı elbisesiyle gelen Beyza Yavuz ise 6 yaşında. “Bu benim balerin kıyafetim” diyen Beyza, Belediye’nin ücretsiz verdiği bale derslerine gidiyormuş:

“Baleyi sevdiğim gibi tiyatroyu da çok seviyorum. Tiyatro festivali bizi arkadaşlarımızla bir araya getirdi. Çok mutluyuz.”

Beyza’nın arkadaşı Elif Naz ise henüz anaokul çağında. “Tiyatroyu seviyor musun?” soruma, “Eveeet” diye bağırarak yanıt veriyor. Yaşından büyük yanıtlar veren Elif Naz, “Çok mutluyuz, tiyatroyu düzenleyenlere teşekkür ediyoruz” diyor. 

"Çocuğumla açık havada tiyatro izliyor olmak mutluluk verici" 

Zahide Yılmaz da oğlu Berhan ile ilk kez getirmiş:

“Festivali arkadaşlarımdan duydum. Duyar duymaz da oğlumu alıp geldik. Son günleri yakaladık ama olsun. Çocuğumla açık havada tiyatro izliyor olmak mutluluk verici.” 

Açık hava tiyatrosunun kapıları büyük alkışlarla kapandı 

Salonun kapıları açıldı. Bir elleri ebeveynlerinin ellerinde olan çocuklar, diğer elinde patlamış mısırlarla salona girdi. Mini sandalyelere oturdular, heyecanla Alice'i beklediler… Ve oyun başladı. Uzun bir sessizliğin ardından, sahnenin ve açık hava tiyatrosunun kapıları büyük alkışlarla kapandı. 

"Çocuk seyircinin gözünden bir şey kaçmaz" 

Gösterimden önce provaları da izledim. Alice Harikalar Diyarında 'tavşan' rolünde olan Anıl Tunç’a ses kayıt cihazımı uzattım. Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden mezun olan Tunç, Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği festivallerde daha önce de yer almış. Çocuk tiyatrosu festivallerinin her yerde yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Anıl Tunç, önemli bir noktaya da dikkat çekti:

“Çocuklara oynamak, yetişkin seyirciye oynamaktan çok daha zor. Çünkü, çocuk seyircinin gözünden bir şey kaçmaz. Sahnede görsel ya da düşünsel olarak bir hata yapamazsınız. Yaptığınız takdirde çocuğun algısını da etkilersiniz.” 


Fotoğraf Galerisi