Apollo ve Defne - Judith

Dünya Prömiyeri: 1710, Hannover

Türkiye Prömiyerleri:

11 Nisan 2013, İstanbul Barok, Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat

30 Mayıs 2018, İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi

Süre: 40 dakika

Müzik Sorumlusu: Turan Manafzade

Sahneye Koyan: Doğan Çelik

Dekor Tasarımı: Efter Tunç

Kostüm Tasarımı: Gazal Erten

Işık: Taner Aydın

Apollo: Cengiz Arslan, Utku Bayburt

Dafne: Sinem Ekşioğlu, Pınar Koç

Zalim ejderha Python'u öldürerek Yunanistan'ı zorbalıktan kurtaran Apollo, kendini beğenmiş bir tavır içindedir: "Cupid'in okçuluğu bile benim ok ve yayım ile boy ölçüşemez", diye böbürlenir. Ancak bu kibirli hali, güzeller güzeli Dafne'yi görünce değişir. Apollo, Dafne'yi görür görmez ona aşık olur ve onun kalbini kazanmak için tüm etkileyici özelliklerini ortaya koyar. Şüpheci bir yapıya sahip olan Dafne, onurunu kaybetmektense ölmeyi tercih edeceğini söyleyerek Apollo'yu geri çevirir. Apollo, bunun üzerine, aşkına karşılık vermesi için Dafne'yi fiziksel ve ruhsal olarak daha da zorlamaya başlar. Çaresiz kalan Dafne onun bu baskısından kurtulmak için kendisini bir defne ağacına dönüştürür. Apollo sevdiğini kaybetmenin acısıyla gözyaşlarına boğulur ve bu gözyaşları ile defne ağacının yeşil yapraklarını sulayacağını belirtir. Ağacın görkemli dalları, ileride büyük kahramanların başına taç olacaktır.

"Judith"

Eser: Ç. Işıközlü

Modern Dans

Tek Perde

Dünya Prömiyeri: 1969, Ankara Devlet Opera ve Balesi

Süre: 30 dakika

Koreografi: Deniz Özaydın

Orkestra Şefi: Zdravko Lazarov

Dekor Tasarımı: Efter Tunç

Kostüm Tasarımı: Gazal Erten

Işık: Taner Aydın

Judith: Berfu Elmas, Büşra Ay, Gizem Atik Tuncay

Holofernes: Batur Büklü, Alican Güçoğlu

Abra: Melike Koper, Maia Ito

Kuşatılmış Kudüs şehrinin surları dışında, genç fatih Holofernes ve askerleri, şehrin muhtemel düşüşünü kutlamaya başlamışlardır. Şehir halkı Holofernes'e ülkelerini yağma etmemesi için, o bölgenin en güzel kızını, bakire Judith'i göndermiştir. Judith, Holofernes’in tarafında olduğuna onu ikna eder ve genç fatihin güvenini kazanır. Bir yandan da Holofernes’e aşık olmuştur. Ulusu için görevini yerine getirmek ile Holofernes’e hissettikleri arasında kararsız kalır. O sırada Judith’in yardımcısı Abra devreye girer ve ona ısrarla görevini hatırlatır. Bunun üzerine, Holofernes’in arkasını döndüğü bir anı yakalayan Judith, genç fatihin başını keser. Ardından şehre haber salar ve Yahudi askerleri Holofernes’in birliklerini yenilgiye uğratır. Yahudiler zaferi kutlarken, Judith sevdiği adamın yasını tutmaktadır.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin biletleri, temsil tarihinden 1 ay önce satışa çıkar.

Biletler, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası gişesinden veya www.biletiva.com adresinden temin edilebilir.