Bajazet (Yıldırım Bayezid)

Tarih14 Mart 2019

İstanbul Devlet Opera ve Balesi

Eser: Antonio Vivaldi

Sevginin nefrete karşı kazandığı bir zafer...

Tamerlano, Bayezid'e karşı büyük bir zafer kazanır ve onu tutsak eder. Ancak Tamerlano, daha önceden Trabzon prensesi Irene'ye evlenme sözü vermiş olmasına rağmen, Bayezid'in kızı Asteria ile evlenmek istemektedir. Bu durum üzerine Tamerlano, Irene'yi Yunan müttefiği Andronicus'a bırakır ve onunla birlikte olmasını ister. Fakat Andronicus da Asteria'yı sevmektedir. Bayezid, kızının ihanetine çok kızar, ancak Asteria ona Tamerlano'yu evlendikleri gece bıçaklayacağını söyler ve planını anlatır. Ne var ki plan ortaya çıkar ve baba ile kızı hapse atılır. Daha sonra Tamerlano, Asteria'yı yanına köle olarak alır. Asteria, Tamerlano'ya hizmet ederken onu zehirlemeyi planlar, ancak Irene Tamerlano'yu tam zamanında uyarır. Bunun üzerine Tamerlano Irene'ye yeni bir evlilik sözü verir. Bu sırada Bayezid kendini zehirleyerek öldürür. Asteria da Tamerlano'nun huzuruna çıkarak kendisini öldürmesini ister. Ancak Tamerlano Asteria'yı affeder, onu ve Yunan tacını Andronicus'a verir.

Libretto: Agostino Piovene

Orkestra Şefi: Paolo Villa
Sahneye Koyan: Mehmet Ergüven
Dekor: Nihat Kahraman
Kostüm: Sevda Aksakoğlu
Işık: Metin Koçtürk

Tamerlano: Kaan Buldular
Bayezid: Cengiz Arslan, Mustafa Şahin Dedemen
Asteria: Stare Çelebi, Ceren Şahin
Andronicus: Özay Günay, Elif Tuğba Tekışık
Irene: Burcu Soysev
Idaspe: Dilruba Bilgi Akgün, Sevim Zerenaoğlu

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin biletleri, temsil tarihinden 1 ay önce satışa çıkar.

Biletler, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası gişesinden veya www.biletiva.com adresinden temin edilebilir.