Bilitis Şarkıları (Ensemble Veritas)

BİLET AL

Tarih22 Ekim 2018

Claude Debussy'nin 100'üncü Ölüm Yıldönümü Anısına

Ensemble Veritas: İpek Sonakın (arp), Gizem Aksoy (arp), Jülide Gündüz (flüt), Sonat Sözer (flüt), Gülnare Özdemir (çelesta)

Anlatıcı: Görkem Yeltan

C. Debussy - "Claire de Lune" (Ayışığı)

M. Ravel - "Habanera"

C. Saint Seans - "Fantaisie" Op. 124

G. Faure - "Fantaisie"

J. Ibert - "Deux Interludes"

H. Berlioz - “L’enfance de Christ" Op. 25 (İsa'nın Çocukluğu)

C. Debussy - Bilitis Şarkıları

Konser ismini, Claude Debussy’nin 100'üncü ölüm yıldönümü olan 2018 senesi vesilesiyle, Debussy'nin Pierre Louys’un şiirleri üzerine iki arp, iki flüt, çelesta ve anlatıcı için bestelediği “Bilitis Şarkıları” (Chansons de Bilitis) adlı sahne eserinden alıyor.

Antik Yunan’da yaşamış (MÖ 6. yy) kadın şair Bilitis, Sappho’nun çağdaşıdır. Anadolu toprağı Pamfilya’da doğmuştur. Fransız şair Pierre Louys (1897-1925), dönemin tarihsel kurgusundan yola çıkarak “Bilitis’in Şarkılarını” çok iyi bildiği Yunan dilinde yazmış, 1894 yılında kendi şiirlerini Fransızca'ya çevirerek bastırmış ve edebiyat çevresini şiirlerin Bilitis tarafından yazıldığına uzun süre ikna etmiştir. Louys, yakın arkadaşı Claude Debussy’den şiirleri için özgün sahne müziği bestelemesini rica etmiş, Debussy bu siparişi 1901 yılında iki flüt, iki arp ve çelestadan oluşan bir oda müziği topluluğu için bestelemiştir. Eser 12 şiir için 12 ayrı bölümden oluşur. Anlatıcı, Bilitis’i canlandıran kadın tiyatro sanatçısıdır ve Bilitis karakterinin ağzından şiirleri okur.

Bilet fiyatları: 25-30 TL

22 Eylül'de satışa çıkacak olan biletler, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası gişesinden veya https://kkm.kadikoy.bel.tr/anasayfa.aspx​ adresinden temin edilebilir.

Zorunlu sebeplerle gerçekleşemeyen etkinliklerin, bilet tutarları iade edilir.