İdil Biret

Tarih04 Ocak 2016

Doğumunun 100. Yılında, Mithat Fenmen Anısına

İdil Biret

J.S. Bach - Kromatik Fantezi ve Füg, İtalyan Konçertosu, İngiliz Süiti No. 3, Partita No. 1, 6 Prelüd ve Füg

"Küçüklüğümden beri Johann Sebastian Bach benim için 'Müzik' demekti. Bach’ın 'Wohltemperierte Klavier' (İyi Akortlanmış Piyano) adlı eserinin ilk cildindeki birinci ve ikinci prelüdleri evde annem hep çalardı. Mithat Fenmen ile 1946 yılında Ankara'daki evimizde ilk karşılaştığım gün, bu eserleri kulaktan dolma ona çalmıştım. Dersler başlayınca ise Mithat Amca ile çalışmak benim için zevk kaynağı oldu. Güçlü sezgileriyle benim gibi ufak bir çocuğu (o zaman beş yaşında bile değildim henüz) hiç sıkmadan, belli olmayan bir disiplinle çalıştırıyordu. Bazen mükafat olarak bana plaktan Bach’ın eserlerini dinletiyordu. Bunlardan en çok anımsadığım bir icra Edwin Fischer’in Wohltemperierte Klavier’in II. defterinden 12. Prelüd ve Füg’ü olmuştu. 78’lik taş plağı bir dersten sonra dinlemiş ve bu esere hayran olmuştum. Eve dönünce de Prelüd’ü ezberden hemen çalabilmiş fakat, Füg’ün değişik seslerini kafamda duyduğum halde o zamanki tekniğimle piyanoda pek çıkaramamıştım. O Prelüd ve Füg, hocam Mithat Fenmen’in 100. doğum yılında ona ithaf ettiğim bu Bach konserinin programında yer alıyor."

(İdil Biret)

Bilet fiyatları: 30-35 TL

• 4 Aralık'ta satışa çıkacak olan biletler Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası gişesinden temin edilebilir.

• Süreyya Operası’nda gişe her gün saat 10.00-18.00 arası, temsil günleri ise temsil başlama saatine kadar açıktır.

• 7 yaşından küçük izleyicilerimiz çocuk temsilleri dışındaki temsillere alınmamaktadır.

• Temsilden en az 15 dakika önce gelmenizi, temsil başladıktan sonra ve temsil sırasında salona giriş çıkış yapmamanızı, salona girmeden önce cep telefonu ve saat alarmlarınızı kapatmanızı, temsil sırasında fotoğraf ve film çekimi yapmamanızı önemle rica ederiz.

• Zorunlu sebeplerle gerçekleşemeyen etkinliklerin, bilet tutarları iade edilir.