Kitap Kurdu ile Can, Haylazlara Karşı

Kostüm: Serdar Başbuğ
Koreografi: Serap Meriç , Lale Olcar , Bahar Vidinlioğlu Yazman
Işık: Taner Aydın

Solistler: Utku Bayburt (Can), Zeynep Şimşir Yılmaz (Kitap Kurdu), Sercan Gazeroğlu (Elebaşı),  Zeynep Aslan (2. Haylaz), Bahadır Özkoca (3. Haylaz), Mualla Okat (4. Haylaz), Begüm Karacasu (Öğretmen).

Kitap okumayı ve ders çalışmayı sevmeyen dört haylaz, dersten kaytararak her zaman buluştukları depoya gelirler. O sırada sınıfın çalışkan öğrencisi Can, içi ağzına kadar kitap dolu olan kutuların buraya taşınmasına yardım etmektedir. Can, haylazlara deponun kütüphaneye dönüştürüleceğini söyler. Bu haber haylazların hoşuna gitmez, çünkü burası onların buluşma noktasıdır. Haylazlar, Can'la 'kitap kurdu' diyerek dalga geçmeye başlarlar. Bu sırada büyük kutuların içinden bir kitap kurdu fırlar ve kendisini tanıtır. Kitap okumayı seven çocuklara bayıldığını ve haylazların da yola gelip kitap okuması gerektiğini vurgular. Kitap Kurdu gittikten sonra Can, haylazların alaycı gülüşleri arasında oradan ayrılır. Sınıfta öğretmen, öğrencilerine, kitapların öneminden ve sömestr tatilinde okumaları gereken kitaplardan söz etmektedir. Öğretmen çocuklara kitapları dağıtmaya başladığı sırada haylazlar gene dersten kaytarırlar ve kütüphane yapılacak olan eski depoya gelirler. Burada kolileri açarak alaycı bir edayla kitapları incelerler. Elebaşı tam öğretmenin taklidini yaparken, Can ve öğretmen gelir. Öğretmen, kitapları yerlere fırlattıkları ve kolileri açtıkları için haylazlara çıkışır. Ardından, sömestrenin sonunda yapılacak bilgi yarışmasında sınıfı haylazların temsil edeceğini söyler ve onlara okumaları gereken kitapları verir. Haylazlar eski depoda buluşmuş, bir yandan ders çalışmakta bir yandan da oyunlarına devam etmektedir. O sırada Can gelir ve oyunu bırakıp ders çalışmaları gerektiğini söyler. Daha sonra bilgi yarışmasının provası başlar. Haylazlar öğretmenin sorduğu hiçbir soruyu doğru cevaplayamaz. Can onlara düzenli ve disiplinli çalışarak bilgi yarışmasını kazanabileceklerini söyler. Haylazlar bu sefer Can'ın sözünü dinlemeye karar verirler ve Can'la birlikte bilgi yarışmasına hazırlanmaya başlarlar. Bilgi yarışmasında haylazlar tüm sorulara doğru cevap verirler ve rakiplerine cevap hakkı tanımazlar. Yarışmayı kazanan haylazlar, Can'a yardımlarından dolayı teşekkür ederler. Can'ın 'oyun zamanı oyun, ders zamanı ders' ilkesi, haylazları başarıya götürmüştür.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin biletleri, temsil tarihinden 1 ay önce satışa çıkar.

Biletler, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası gişesinden ve www.biletiva.com adresinden temin edilebilir.