Seyyit Han

Tarih14 Eylül 2018

Mekan Kalamış Parkı

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi​

Kadıköy Belediyesi çatısı altında çalışmalarına başlayan Sinematek/Sinema Evi, sinemaseverleri yıldızlar altında film izlemeye davet ediyor. Sinema klasiklerinin seyirciyle buluşacağı etkinlik, sinemaseverlere yazlık sinema keyfi yaşatacak.

"Seyyit Han"

Yönetmen: Yılmaz Güney

Oyuncular: Yılmaz Güney, Nebahat Çehre, Hayati Hamzaoğlu

Türkiye / 1968 / 80 dk. / Türkçe

Köy hayatının ekonomik güçlüklerini odağına alan bu aşk filmi, Yılmaz Güney’in yönetmenliğini üstlendiği ilk filmlerden biri olma özelliğini taşıyor.

Filmin senaryosunu yazıp başrolünü de canlandıran Yılmaz Güney, Onat Kutlar’ın deyimiyle “sade bir film yapabilmek gibi en usta yönetmenlerimizin bile beceremedikleri bir işin üstesinden gelmiştir". Yine Kutlar’ın ifadesiyle “daha ilk adımda, kişisel bir anlatımın olanaklarını deneyen, başkişisini ve konusunu bir ‘mitos’ katına ulaştırmasını bilen” bir filmdir Seyyit Han (Yeni Sinema dergisinin 1968 tarihli 24. sayısından).

Güney Film tarafından yenilenen dijital kopyasıyla gösterilecek Seyyit Han’da Yılmaz Güney’e sinemamızın unutulmaz oyuncularından Nebahat Çehre eşlik ediyor.

Yıllar sonra köyüne dönen Seyyit Han, âşık olduğu Keje’nin Haydar Bey’e (Hayati Hamzaoğlu) verildiğini öğrenir. Keje’nin gönlü Seyyit’tedir, ancak ailesini onurunu düşünerek Haydar Bey’le evlenmeyi kabul eder.

Ücretsiz