Yalancı Belgesel

Mekan Caddebostan Kültür Merkezi

B Salonu

Kadıköy Belediyesi Sinematek / Sinema Evi

Kadıköy Belediyesi Sinematek, düzenlediği bu ilk toplu gösterimde, sinema sanatının ustalarından Agnès Varda’nın filmlerinden oluşan bir programla sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.

"Yalancı Belgesel" (Documenteur)

Yönetmen: Agnès Varda

Senaryo: Agnès Varda

Oyuncular: Sabine Mamou, Mathieu Demy, Lisa Blok-Linson, Tina Odom, Tom Taplin, Charles Southwood, Delphine Seyrig (ses).

Fransa-ABD, 1981, 65 dakika

"Yalancı Belgesel: Bir Duygu Filmi" adıyla da bilinen Fransa-ABD ortak yapımı film, ilk gösterimini 1981 Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yapar.

Agnès Varda, bu filmi, Los Angeles’taki duvar resimlerini konu edindiği belgeseli Fısıldayan Duvarlar’la birlikte izlenmek üzere çeker. Öyle ki, Fısıldayan Duvarlar’da görülen pek çok duvar resmi bu filmde de görülmekte, hatta film, Fısıldayan Duvarlar’ın son karesiyle açılmaktadır. Bununla birlikte film tek başına izlendiğinde de seyir keyfinden bir şey kaybetmez.

Fransızcada belgesel anlamına gelen 'documentaire' sözcüğüne, yalancı anlamına gelen 'menteur' sözcüğünün yedirilmesiyle oluşturulan 'Documenteur' ismiyle müsemma bir film, diğer bir deyişle sahte belgesel veya belgesel görünümlü kurmaca olma özelliği taşıyor.

Emilie, Amerikalı sevgilisinden yeni ayrılmış bir Fransızdır ve küçük oğluyla birlikte Los Angeles’ta tek başına bir hayat kurmak için çabalamaktadır. Bir yandan bir sinemacı için daktilo işi yaparken bir yandan da ev bulup bir düzen kurmaya çalışmaktadır. Bu sırada yalnızlıkla baş etmeye çalışan ve hayatı sorgulayan Emilie’nin oğlu rolünde izlediğimiz Mathieu Demy, Agnès Varda ve eşi Jacques Demy’nin kendi çocuklarıdır.

Film orijinal dilinde ve Türkçe altyazılı olarak gösterilecektir.

Bilet Fiyatları: Tam 8 TL, Öğrenci ve İndirimli 5 TL