KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

“Çizgi roman tarihinin başlangıcı çocuk dergilerinin içinde saklıdır”

Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi ile Çizgi Roman Okurları Derneği, çocuk dergileri sergisi düzenliyor.

(Semra Çelebi)

Çizgi Roman Okurları Derneği, 2023 yılının ilk sergisini 15 Nisan’da Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde açıyor. “Geçmişten Günümüze Bir Yolculuk: Çocuk Dergileri” adlı sergi, Çizgi Roman Okurları Derneği Başkanı Önder Çakı’nın kendi çocuk dergileri koleksiyonundan olan görsellerden oluşuyor.

Çakı’nın uzun zamandır üzerine çalıştığı Çocuk Dergileri Ansiklopedisi’nin bir provası niteliğinde olan sergi, şimdiye kadar bu kapsamda ve düzende yapılan ilk sergi olma özelliğini de taşıyor.

“Çizgi roman tarihinin başlangıcı çocuk dergilerinin içinde saklıdır”

Sergiyle ilgili Önder Çakı şu bilgileri veriyor:

“1 Kasım 1928 tarihinde gerçekleştirilen Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun ile yayımlanmaya başlayan ilk dergiden, 2000’lerin başına kadar yayımlanmış olan çocuk dergilerinin zaman yolculuğunu siz de bu sergimizde göreceksiniz. İlk çizgi romanları çocuk dergileri sayesinde tanıyoruz. Daha henüz çizgi roman kitabı haline gelmeden önce, birçok çizgi roman karakteri, çocuk dergileri sayfalarında doğmuştur. Sergimizdeki çocuk dergilerinin kapaklarında, sevdiğiniz çizgi roman karakterleriyle karşılaşacaksınız. Yani aslında çizgi roman tarihinin başlangıcı da yine çocuk dergilerinin içinde saklıdır. Cumhuriyet dönemi yayınları içerisindeki en önemli unsurlardan biri olan çocuk dergilerinin, her dönemde çocukların gelişimi üzerindeki etkisi yadsınamaz. Bu etki sayesinde dergi sayfalarında okur olarak fotoğraflarını gördüğümüz onlarca çocuğun, kendi yaşam döngüleri içerisinde ülkenin edebiyatçıları, ressamları, şairleri, bilim insanları ve devlet insanlarına dönüştüklerine şahit olmaktayız. Sergimiz vesilesi ile çizgi roman sanatına ilgi duyan tüm okurları, geçmişin çocuklarını, hâlâ çocuk ruhunu koruyanları, bizimle beraber olmaya davet ediyor; çizgi roman sanatı üzerine düşündüğümüz hayallerimizi gerçekleştirmek için bizlere desteklerini bekliyoruz.”

Yalvaç Ural Söyleşisi Var

Özellikle çocuk edebiyatı üzerine çeşitli yapıtlara imza atmış gazeteci yazar Yalvaç Ural da sergi kapsamında bir söyleşinin konuğu olacak. 16 Nisan Pazar günü 14.00’te gerçekleşecek söyleşinin moderasyonunu ise Önder Çakı yapacak.

Geçmişten Günümüze Bir Yolculuk: Çocuk Dergileri sergisi, 4 Haziran’a kadar Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde görülebilir.

http://kultursanat.kadikoy.bel.tr/tr/kultur-merkezleri/karikatur-evi

http://karikaturevi.kadikoy.bel.tr/


Fotoğraf Galerisi