KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

Dokuz ülkeden 270 dansçı Kadıköy'de

(Aysel Kılıç) 

Kadıköy, bugünlerde dünya kültürüne ev sahipliği yapıyor. Dünyanın dansı semte geliyor. Dokuz farklı ülkeden 270 dansçı Kadıköy’de buluşuyor. 

"Sanata ve sanatçıya ev sahipliği yapan Yeldeğirmeni" 

Harman Folklor Gençlik ve Spor Kulübü (Harmanfolk), 1987 yılında, halk oyunlarını yaşatmak amacıyla kurulmuş. Kulübün kurucularından Bülent Uzun, kendini halk oyunlarına adamış ve çeşitli yörelerin halk oyunlarını gençlerle buluşturmuş. “İnsan hiçbir zaman kendi kültüründen kopmamalı. Kültüründen kopan bugünü de, geleceği de kaybeder” şeklinde konuşan Uzun’a göre folklor bir yaşam biçimi. 

Bülent Uzun aslen Hataylı ve kendi yöresinin oyunlarını öğretiyor. 1982’den beri Yeldeğirmeni’nde yaşayan ve farklı kültürleri bir arada yaşatan semtini hayli renkli bulduğunu belirten Uzun, “Mahallemiz bugünlerde büyük bir değişim yaşıyor. Sanata ve sanatçıya ev sahipliği yapan Yeldeğirmeni’nin daha da renkleneceğini düşünüyorum” diyor. 

"Kadıköy tüm kültürlere ev sahipliği yapıyor" 

Osman Rıza Baykal da kulübün kurucularından. 35 yıldır halk oyunları öğretmenliği yapan Baykal, “Doğma büyüme Kadıköylüyüm. Kadıköy tüm kültürlere ev sahipliği yapıyor. Urfa, Artvin, Van yörelerini oynuyorum, bu mutluluk verici” diyor. Folklorun vazgeçilmez olduğunu ifade edene Baykal, “Aileler torunlarıyla birlikte buraya gelip folklor oynuyor. 7’den 70’e herkes burada dans ediyor” diyerek düşüncelerini ifade ediyor. 

Harman Folklor Gençlik ve Spor Kulübü, Yeldeğirmeni Macit Erbudak Sokak 34 numarada. Her yıl onlarca müzisyen, dansçı ve öğrenciyi davet edip aktiviteler yoluyla Türkiye’yi başka ülkelere tanıtan kulüpte bugünlerde heyecanlı bir hareketlilik var. 23 Temmuz’da Kadıköy Uluslararası Koro ve Folk Müzik Yarışması düzenleyen kulüp, şimdiyse ikinci büyük festivalin son hazırlıklarını yapıyor. Dokuz farklı ülkeden 270 dansçı Kadıköylülerle buluşturulacak. 

Halka açık ve ücretsiz

Kadıköy Avrasya Kültür Festivali’nin 16’ncısı, Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda 31 Temmuz Cuma günü saat 21.00’de başlayacak.

Festivale, Malezya, İran, Bulgaristan, Estonya, Rusya, Macaristan, Hırvatistan, Romanya’nın aralarında olduğu çok sayıda ülkeden katılım olacak.

Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilecek festival halka açık ve ücretsiz.

Bülent Uzun, festival fikrinin nasıl oluştuğunu ise şöyle anlatıyor:

“Biz, 1990’lı yılların başında amatör gruplarla dünya festivallerine gidiyorduk. Oradaki festivallere baktığımızda, 'Türkiye’de de neden yapmayalım' dedik. Belediyelerin desteğiyle bunu yapabileceğimize inandık ve böyle bir çalışmanın içerisine girdik. 16’ncısını gerçekleştirerek bu geleneği sürdüreceğimiz için mutluyuz.” 

 

(Gazete Kadıköy)


Fotoğraf Galerisi