KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

Gençlerin sanat mabedi!

Kadıköy Belediyesi, Acıbadem’de bulunan bir asırlıktarihi köşkü aslına uygun restore ederek Gençlik Sanat Merkezi’ne dönüştürmüştü. Dünyaca ünlü keman virtüözü Prof. Dr. Cihat Aşkın’ın proje danışmanlığını yaptığı Gençlik Sanat Merkezi’nde, müzik ve drama alanlarında Türkiye’nin tanınmış ve konusunda uzman eğitmenleri ders veriyor. 14 yaş üstü her gencin ücretsiz olarak eğitim alabileceği merkezde atölyelere kayıtlar devam ediyor.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında açılışını yapan Gençlik Sanat Merkezi, iki buçuk aylık bir eğitim dönemini geride bıraktı. Merkez, 3 aylık periyotlardan oluşan ilk eğitim kurunu tamamlamak üzere. Kadıköylü gençlerin sosyalleşme ve sanatla buluşma mekânı olan Gençlik Sanat Merkezi’nin yöneticisi Yücel Canyaran ile merkezin faaliyetler ve bu zamana dek yapılan eğitimler hakkında söyleştik.

(Kaan Dertürk)

Gençlik Sanat Merkezi’nde şu an hangi atölyeler yapılıyor?

Merkezimizde müzik alanında; keman, piyano, bağlama, gitar, vurmalı çalgılar, Klasik Türk Müziği ve Kadıköy Gençlik Korosu atölyeleri yapılıyor. Yaratıcı Drama derslerimiz ise yine konusunda oldukça uzman bir isim olan Selen Korad Birkiye tarafından yürütülüyor.

Halen yeni öğrenci kayıtları alıyor musunuz?

Evet, yeni kayıtlara devam ediyoruz. Kadıköy’ün tüm gençlerini bekliyoruz. Buranın önünden geçip, merak üzerine adım atan birçok öğrencimiz var. Konservatuar öğrencileri de burada enstrümanlarını çalışıyorlar. Hatta merkezimizi öğrencilerimizin velileri de çok seviyorlar. Onlar bile merkezimize kayıt olmaya başladılar. Tüm eğitimler ücretsiz olarak verilmekte. Kayıt esnasında ya da sonrasında hiçbir ücret söz konusu değil.

Merkezinizde nasıl bir eğitim metodu uyguluyorsunuz?

Merkezimizin eğitim sistemi Prof. Dr. Cihat Aşkın tarafından tasarlanmıştır. Gençlik Sanat’ta iki farklı tip eğitim sistemi uyguluyoruz. Birincisi yine belediyemizin Çocuk Sanat Merkezi’nden gelen öğrencilerimizin de içinde olduğu öğrencilerle “ustalarla buluşma” adını verdiğimiz atölye çalışmaları yapıyoruz. Atölyelerimiz haftada üç saat olmak üzere üçer aylık kurlar şeklinde ilerliyor. Diğer bir eğitim modelimiz ise “yayın eğitim” dediğimiz usta eğitmenlerimizin öğrencilerimiz ile yaptığı özel çalışmalar oluyor. Bu modelde öğretmen, öğrenci ile birebir şekilde bir saat boyunca ders yapıyor. 

Gençlik Sanat Merkezi’nin, gençlerin sosyalleşmek için yeni adresi olduğunu da söyleyebilir miyiz?

Evet. Burası o amaç doğrultusunda tasarlandı ve bu amaç için de geliştirmeye devam ediyoruz. Merkezimizin üst katında öğrencilerimizin müzik ve drama alanında kendilerini geliştirebilecekleri kitaplık, müzik dinleme ve film izleme odalarımız mevcut. Merkezimizde sanata dair her şeye yer verdiğimiz gibi öğrencilerimizin sosyalleşebilmesi, farklı birikimlerden yararlanabilmesini de amaçlıyoruz. Merkezimiz içinde yer alan bir de sergi salonumuz var. Çeşitli sanatçıların ve eğitmenlerimizin sergileri gerçekleşiyor. Sergi salonumuz, günün her saati Kadıköylülerin ziyaretine açıktır. 

Yeni dönemde merkezde ne gibi yenilikler olacak?

İki yeni atölyemiz olacak. Akademisyen Hakan İşözen ile yapacağımız Film Seyretme ve Yorumlama atölyemizi hayata geçireceğiz. Bu atölyemizin temeline felsefe ve psikolojiyi oturtarak öğrencilerimizin izlediği filmlerden çıkarımlar yapmasını, kendilerine yeni boyutlar katmalarını hedefleyeceğiz. Diğer bir yeni atölyemiz ise Mehmet Tangör tarafından verilecek olan Çalgı Bakım ve Onarım Atölyesi olacak. Öğrencilerin çalmış oldukları enstrümanlara doğru bakım ve onarım yapabilmelerini gösterebilmek için bu atölyeyi başlatacağız. Bu atölyemizi de ileride çalgı bakım ve yapım atölyesi olarak da bir adım öteye taşımak gibi de bir düşüncemiz var.  

Öğrencilerin kendilerini dinletebilme şansları olacak mı?

Elbette. Her üç aylık kur sonunda öğrencilerimiz, merkezimizin sahnesinde performans sergileyecekler. Şubat ayı içinde eğitimin birinci ayağını bitiren öğrencilerimiz dinletilerini gerçekleştirecekler.

Gençlik Sanat Merkezi’nde neler yapıldı?

Gençlik Sanat Merkezi’nde Ocak ayı itibariyle 400 öğrenci eğitim alıyor. İki buçuk aylık eğitim süresi boyunca alanında uzman 14 eğitmen ile 463 saat ders yapıldı. Merkezde aktif olarak 8 atölye ve 5 birebir kurs yapıldı. 673 metrekarelik alanı, 6 dersliği ve 90 izleyici kapasiteli performans salonuyla sanatın birçok dalına hizmet etti.

TEL: 0549 794 53 68 


Fotoğraf Galerisi