KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

Hayat kısa, Cemal Süreya 84 yaşında

(Eylül Birol)

Her yıl Cemal Süreya için buluşan sevenleri, onun vazgeçemediği, döneminin edebiyatçılarının buluşma noktası ve adeta bir Cemal Süreya müzesi olan Hatay Restoran’da bir araya geldi. 

Cemal Süreya’yı anlatan belgeseli izleyerek başlayan etkinlik, Süreya’nın dostları ve sevenlerinin onun hakkında yaptığı konuşmalar ve okunan şiirlerle devam etti.

Hatay Restoran’ın sahibi ve Cemal Süreya’nın arkadaşı Mehmet Ali Işık, yaptığı konuşmada, “Cemal abiyi kaybettiğimizde, kendi abimi kaybetmiş kadar üzüldüm. Cemal Süreya hep, ‘Hayatımda bir doğumgünüm yoktur. Benim için doğumgünü, Cemal Süreya Derneği’nin kurulduğu gündür’ derdi” dedi. 

Daha sonra Süreya’nın doğumgünü için şiirler okunurken, ülke gündemi de unutulmadı. Süreya’nın “Kötülüklerin büsbütün egemen olduğu, namussuz bir çağ bu” dizeleri hatırlanırken, savaş karşıtı şiirler de okundu. Etkinlik, Cemal Süreya için pasta kesilmesiyle son buldu. 

İkinci Yeni Edebiyat akımının öncüleri arasında kabul edilen Cemal Süreya, 1931 Tunceli Pülümür doğumludur. Dersim katliamı sırasında ailesi ile birlikte Bilecik’e sürgün edilen Süreya, İstanbul’da okumuştur. Cemal Süreya, 1938 sürgününü şöyle anlatır:

"Bizi kamyona doldurdular,
Tüfekli iki erin nezaretinde,
Sonra o iki erle yük vagonuna doldurdular,
Günlerce yolculuktan sonra bir köye attılar,
Tarih öncesi köpekler havlıyordu."

Çeşitli yayınevlerinde, Türk Dil Kurumu ve Orta Doğu İktisat Bankası’nda üst düzey görevler yapan Süreya, dilin sınırlarını zorlayan özgürlükçü şiirleri ve edebiyat dünyasının önemli yayınlarından olan Papirüs dergisini çıkarması ile bilinir. 

Süreya, 1990’ın Ocak ayında 59 yaşında Kadıköy’de hayata gözlerini yummuş, ancak şiirleri onun yaşayan bir edebiyat ustası olmasını sağlamıştır.


Fotoğraf Galerisi