Agathe (Fuaye Konseri)

Tarih30 Aralık 2019

Solistler: Banu Selin Aşan (keman), Eylül Umay Taş (keman), Can Şakul (viyola), Aslı Beste Benian (viyola), Gözde Yaşar (viyolonsel), Seren Karabey (viyolonsel)

J.S. Bach - Yaylı Altılı No. 2, Sol majör Op. 36

Johannes Brahms’ın dinleyicilerden büyük ilgi gören ilk yaylı altılısından sadece iki sene sonra 1864 yılında bestelediği ‘Sol Majör Yaylı Altılı Op. 36’, 1867 yılında ilk sunumunu Viyana’da gerçekleştirdi.

Brahms’ın yazarken bir sır gibi sakladığı ve tamamen duygusal iç dünyasını yansıtan bu derin eser, o zaman yüksek başarıya ulaşamamış olsa da gelecek kuşak besteciler ve dinleyiciler tarafından önemsenecek, ilham kaynağı olacaktır.

Brahms, gençlik aşkı şancı Agathe von Siebold ile bir türlü ilerleyemeyen ilişkisine ithaf ettiği ve A-G-A-D-H-E harflerini notasyonuna incelikle işlemiş olduğu bu eseri bitirmesiyle birlikte; “İşte şimdi son aşkımdan özgürleşiyorum” diyerek bir arkadaşına duygularını paylaşmıştır.

Allegro non troppo, Scherzo - Allegro non troppo, Adagio, Poco allegro bölümleri, altı yaylı enstrumanın teknik özellikleriyle ve müzikalitesiyle birlikte ruhani bir atmosfer içerisinde birbirine bağlanarak soluksuz bir bütünü oluşturmaktadır.

Ücretsiz

Sınırlı sayıdaki ücretsiz giriş kartları 23 Aralık'tan itibaren, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası gişesinden temin edilebilir.