Alman Film Günleri - "Dünyayı Ölçmek"

Sinema

Tarih28 Kasım 2016

Mekan Yeldeğirmeni Sanat

Alt Salon

Kadıköy Belediyesi & Alman Kültür Merkezi

Film Günleri, Yeldeğirmeni Sanat‘ta bu sezon da devam ediyor. Kadıköy Belediyesi, Alman Kültür Merkezi ortaklığı ile Alman sinemasından çeşitli örnekleri, Kasım ayı boyunca ücretsiz olarak Yeldeğirmeni Sanat'ta izleyicisiyle buluşturuyor.

- 07 Kasım 2016 Pazartesi 20.00

"Lila, Lila"

Almanya / İsviçre​, 2009, 107 dk.

Yönetmen: Alain Gsponer

Oyuncular: Daniel Brühl, Hannah Herzsprung, Henry Hübchen.

Martin Suter’in, en çok satan kitaplar arasındaki romanının sinema uyarlaması... Genç ve pek dikkat çekmeyen garson David, güzel Marie’ye aşık olur. Fakat çekingenliğinden ilk adımı atmaya cesareti yoktur. En sonunda kızın ilgisini çekebilmek için ona elle yazılmış bir roman verir. Marie, romanı çok beğenir ve hemen bir yayınevine yollar. Kitap, "Lila, Lila" başlığı ile en çok satanlar listesine girer. Fakat problem şudur ki, David romanı kendisi yazmamış, metni bir eskici dükkanında bulmuştur. Boşta gezenin biri olan gerçek yazar ise sahtekar David’e baskı yapmak için fazla beklemez.

- 14 Kasım 2016 Pazartesi 20.00

"Okyanusun Rengi" (Die Farbe Des Ozeans​)

Almanya, 2011, 96 dk.

Yönetmen: Maggie Peren

Oyuncular: Sabine Timoteo, Alex Gonzáles, Hubert Koundé.

Maggie Peren’in ikinci uzun metrajlı filmi, kaderleri Kanarya Adaları’nda kesişen iki göçmen, bir turist ve bir polisin hikâyesini anlatıyor. Natalie, bir kaçak göçmen trajedisinin şahidi oluyor ve hayatta kalan göçmenlerden Zola'ya ve onun küçük oğluna yardım etmeye çalışıyor. Fakat eşinin itirazlarına rağmen onlara verdiği para, bir felakete yol açıyor. "Okyanusun Rengi", Afrika'dan Avrupa'ya geçmeye çalışan kaçak göçmenlere eğilen konusuyla bugün için çok güncel bir film.

- 21 Kasım 2016  Pazartesi 20.00

"Kabuktaki Çatlaklar" (Die Unsichtbare)

Almanya, 2011, 113 dk.

Yönetmen: Christian Schwochow

Oyuncular: Stine Fischer Christensen, Ulrich Noethen, Dagmar Manzel.

Türkiye'de ilk kez 2012 İstanbul Film Festivali'nde gösterilen "Kabuktaki Çatlaklar", oyunculuk eğitimi alan ama hem özel hayatında hem de sahnede fark edilemeyecek kadar silik kalan genç bir kadının, Fine’nin ilk başrol teklifini aldığında yaşadıklarını anlatıyor. Çetinceviz bir yönetmen olan Kaspar, sadece genç oyuncu adaylarıyla sahneye koyacağı yeni oyununun başrolüne Fine’yi seçiyor ve onun içindeki potansiyeli ortaya çıkarmak için genç kadını kâh baştan çıkartıyor, kâh aşağılıyor. Fine, Kaspar'ın taleplerini itirazsız kabul ettikçe, her şey giderek daha tehlikeli bir hal alıyor.

- 28 Kasım 2016 Pazartesi 20.00

"Dünyayı Ölçmek" (Die Vermessung Der Welt)

Almanya / Avusturya, 2012, 119 dk.

Yönetmen: Detlev Buck

Oyuncular: Florian David Fitz, Albrecht Schuch, Jeremy Kapone, David Kross.

19'uncu yüzyılın başlarında iki adam dünyayı keşfe çıkıyorlar. Biri görünür olana odaklanıyor, diğeri ise hayal edilebilir olana. Aristokrat bir ailenin mensubu olan Alexander von Humboldt, Güney Amerika'ya doğru yola çıkıyor. Amacı kıtayı ölçmek ve bilinmeyen yaşam biçimlerini keşfetmek. Carl Friedrich Gauß ise yoksul bir aileden geliyor. O, evindeki yazı masasının başında kalıyor ve sonunda tanınmış bir matematikçi oluyor. Bu iki Alman sonunda karşılaştıklarında karşımızda üne kavuşmuş ama pek mutlu olamamış iki yaşlı adam buluyoruz. Filmin senaryosu, Daniel Kehlmann'ın dünya çapında bestseller olmuş aynı adlı romanına dayanıyor ve Kehlmann'ın kendisi de senaryoya yazar olarak katkıda bulunmuş.

*Türkçe Altyazılı

Tüm filmler, ücretsiz olarak gösterilecektir