Canterbury Öyküleri
Canterbury Öyküleri
Sinema
Onat Kutlar Sinema Salonu
Pasolini'nin doğumunun 100’üncü yılında, 14 filminin yer aldığı bir toplu gösterim 17 Mayıs - 3 Temmuz 2022 tarihleri arasında Sinematek/Sinema Evi’nde olacak.
Hayatı boyunca uyumsuz bir solcu, kışkırtıcı bir kilise eleştirmeni, açık bir eşcinsel, burjuva değerlerinin öfkeli bir düşmanı, hiçbir çevreye yaranma kaygısı gütmeyen ve lafını esirgemeyen bir entelektüel olarak yaşayan bu cesur yönetmenin filmlerini yeniden beyazperdede seyirciyle buluşturmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Sinematek/Sinema Evi’nin İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği himayelerinde, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirdiği programda Pasolini’ye ait 14 filmin yanı sıra, Abel Ferrara’nın 2014 tarihli biyografik filmi Pasolini de yer alıyor.
Pasolini Toplu Gösterimi, usta sinemacıyı daha iyi tanımayı ve sineması üzerine ufuk açıcı tartışmalara alan açmayı hedefleyen konuşmalar, söyleşiler ve paneller eşliğinde seyirciyle buluşacak.
Canterbury Öyküleri (I racconti di Canterbury)
Yönetmen: Pier Paolo Pasolini
Senaryo: Geoffrey Chaucer (öyküler), Pier Paolo Pasolini
Oyuncular: Hugh Griffith, Laura Betti, Ninetto Davoli, Franco Citti, Josephine Chaplin, Alan Webb, Pier Paolo Pasolini, Tom Baker
İtalya, Fransa / 1972 / Renkli
Dil: İtalyanca, İngilizce, Latince, Galce / Türkçe Altyazılı
Süre: 111 dk.
Pasolini’nin “hayat üçlemesi”nin ikinci filmi Canterbury Öyküleri “İngiliz edebiyatının babası” olarak anılan Geoffrey Chaucer’ın aynı adlı eserine dayanıyor. Canterbury Katedrali’nde bulunan bir mabede doğru hac yolculuğuna çıkan seyyahların yol boyunca birbirlerine anlattığı 24 öyküden oluşan ve Dekameron’a benzerliğiyle dikkat çeken eser içinden sekiz öyküye yer veren Pasolini, bu filmde de Geoffrey Chaucer olarak kamera karşısına geçiyor.
Özgün eserdeki gibi belirli bir düzen içinde anlatılmayan öykülerin kahramanlarını bir handa bir araya gelen hac yolcuları olarak tanırız. Köylüler, soylular, din adamları ve iblislerin öyküleriyle Chaucer’ın ev yaşamı ve deneyimlerinin harmanlandığı filmde keşişler ve iblislerin bir arada olduğu cehennem sahnesi, dine küfür gerekçesiyle sert eleştirilere maruz kalmış.
Orta çağ ve Rönesans tablolarından esinlenen sinematografide Hieronymus Bosch ve Antonello da Messina gibi ressamların belirgin izlerini görmek mümkün. Müziklerin büyük kısmı ise öykülerle uyum içindeki halk ezgilerinden seçilmiş. Dönemin müzik aletleri gözetilerek bestelenen müzikler Ennio Morricone imzası taşıyor. Film, 1972 Berlin Uluslararası Film Festivali’nden Altın Ayı sahibi.
Sinematek/Sinema Evi biletleri, bilet.kadikoy.bel.tr internet adresinden ve Sinematek/Sinema Evi gişesinden satın alınabilir.
Sinematek/Sinema Evi Gişe Çalışma Gün ve Saatleri: Pazartesi hariç her gün 14:00-20:00
İnternetten alınan biletlerinin iadesi en geç etkinlikten 48 saat öncesine kadar yapılabilir. Gişeden alınan biletler iade edilemez.
Gişeden bilet satışı gösterimlere 15 dakika kala kapatılır.
Sinematek/Sinema Evi Gişe Tel.: +90 216 771 72 98
Etkinliklerden öğrenciler, 65 yaş üstü vatandaşlar, paso/kart/kimlik göstererek %50 indirimli yararlanabilirler.
Film gösterimleri esnasında telefonların sesinin kapanmasını, cep telefonu kullanılmamasını, fotoğraf çekilmemesini, filmin video kaydının alınmamasını önemle hatırlatırız.
Yerlerimiz numarasız olduğundan filmlere vaktinde gelmeniz rica olunur. Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz.
Filmlerimizde, programda aksi belirtilmedikçe ara yoktur.
Filmlerimiz orijinal dilinde, Türkçe altyazı ile gösterilir. Diğer altyazı seçenekleri mevcut ise programda belirtilir.