"Hüseyin Avni Lifij"

Konferans Salonu

Kadıköy Belediyesi

Konuşmacı: Prof. Dr. Ahmet Kamil Gören

Konu: Hüseyin Avni Lifij ve Kadıköy Şehremaneti Şubesi İçin Tasarladığı Özgün Çalışma: “Belediye Faaliyeti”

Şehzade Abdülmecid’in bursuyla Paris’te resim eğitimi alan Hüseyin Avni Lifij, 1912’de yurda döner. Aynı dönemde Paris’te eğitim alan diğer ressam arkadaşlarından eğitimine devam edenler ise, Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle 1914 yılında topluca yurda geri çağrılırlar. Bu nedenle, Türk resim sanatı tarihinde bu dönem ressamlarına “1914 Kuşağı” adı verilmiştir. “Çallı Kuşağı”, “İzlenimci Kuşak”, “İkinci Meşrutiyet Kuşağı” olarak da adlandırılırlar...

Kısa yaşamı boyunca mitolojik, alegorik, sembolik kompozisyonları, dekoratif amaçlı çalışmaları, otoportreleri, poşadları ve desenleriyle kendine özgü bir biçemin temsilcisi olan Lifij, kendi mizacını ve melankolisini eserlerine yansıtmasıyla döneminin ressamlarından ayrılır.

1924’te Güzel Sanatlar Akademisi’nde Dekoratif Sanatlar Kürsüsü’nü de kuran Lifij, henüz çok genç denebilecek bir yaşta, 41 yaşında vefat etmiştir.

Kadıköy Belediye Şube Müdürü Celal Esad Bey tarafından Lifij’e ısmarlanan “Belediye Faaliyeti” adlı tablonun röprodüksiyonu, bugün TESAK’ın giriş kapısının üzerinde asılı durmaktadır.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kamil Gören’in anlatımıyla bu özgün ressamımızın hayatını, resme katkılarını ve “Belediye Faaliyeti” isimli tablosunun hikayesini dinleyeceğimiz söyleşimize davetlisiniz.

Ücretsiz