Macaristan Film Günleri - "Bern Elçisi"

Sinema

Tarih05 Aralık 2016

Mekan Yeldeğirmeni Sanat

Alt Salon

Kadıköy Belediyesi & Macaristan Kültür Merkezi

Film Günleri, Yeldeğirmeni Sanat‘ta bu sezon da devam ediyor.

Kadıköy Belediyesi, Macaristan Kültür Merkezi ortaklığı ile Macar sinemasından çeşitli örnekleri, Aralık ayı boyunca ücretsiz olarak Yeldeğirmeni Sanat'ta izleyicisiyle buluşturuyor.

- 05 Aralık 2016 Pazartesi 20.00

"Bern Elçisi" (A Berni Követ)

Macaristan, 2014, 76’

Yönetmen: Attila Szász

Oyuncular: János Kulka, József Kádas, Tamás Szabó Kimmel, Rémusz Szikszai.

İmre Nagy ve şehit yandaşlarının idamından tam iki ay sonra, iki Macar muhacir, Macaristan Halk Cumhuriyeti’nin Bern Büyükelçiliği'ne silahlı saldırıda bulunur. Saldırının sebebi belirsizdir, ama Sándor Nagy ve Endre Papp'ın Macar büyükelçiyi rehin alması, yerel gazetelere göre, İsviçre’deki Macar komünist ajanların belgelerini ele geçirmek niyetiyledir. Bazı kaynaklara göre ise, saldırganların amacı, misillemelere karşı protesto, uyarıcı ve belirtici bir eylem gerçekleştirmektir. Eylemciler hedeflerine ulaşırlar. Yurtdışındaki basın, haftalarca konuyu -ve böylece bastırılan ihtilalin konusunu da- gündemde tutar. Yerel dergiler de konuyla ilgilenir.

- 12 Aralık 2016 Pazartesi 20.00

"Zafer Çocukları"

Macaristan, 2006, 114’

Yönetmen: Krisztina Goda

Oyuncular: Iván Fenyő,  Kata Dobó,  Sándor Csányi.

1956... Soğuk savaş tüm şiddetiyle sürmektedir. Macaristan milli sutopu takımın yıldız atletleri, ulusun patlayan kahramanlarıdır ve günümüz rock starları gibi, ceplerinde para şıngırtıları ve her birinin kolunda güzel bir kızla yaşamaktadırlar...

- 19 Aralık 2016  Pazartesi 20.00

"Sınav"

Macaristan, 2010, 90’

Yönetmen: Péter Bergendy

Oyuncular: Zsolt Nagy,  János Kulka,  Gabriella Hámori, Péter Scherer, Péter Haumann.

24 Aralık 1957... Karmaşık Ekim olaylarından sonra Milli Güvenlik Bölümü’nün gelecekte güvenebileceği ajanlarını tespit etmesi gerekiyor, böylece sisteme sadık olmalarını teker teker denetliyor. Güzel bir kariyer beklentisi olan András Jung (Zsolt Nagy) isimli memurun sınavı Noel günü gerçekleşiyor. Sevdiği üstadı olan Pál Markó’nun (János Kulka), karşıdaki binanın bir penceresinden kedisinin her adımını ve sözünü takip edip değerlendiği hakkında kuşkusu bile yok. András bunu bilse, galiba komplo dairesinde şimdiye kadar herkesten gizlediği sevgilisiyle, Éva ile (Gabriella Hámori) buluşmak için de bugünü seçmezdi, ayrıca kendisine emanet edilen ajan listesini saklamakla da daha başarılı olurdu. Ne var ki liste kayboluyor ve András, Éva’nın kendisinden sakladığı kişiliğini öğreniyor. Yavaş yavaş kimsenin kimseye güvenemediği ortaya çıkıyor.

- 26 Aralık 2016 Pazartesi 20.00

"Özgürlük Uçuşu"

Macaristan, 2013, 56’

Yönetmen: Péter Fazerkas

Oyuncular: Kálmán Varju,  Ferenc Lengyel,  Réka Tenki.

1956'nın yaz aylarında, ihtilalin başlamasından üç ay önce, üç kararlı genç, kaçmanın hiç te alışıldık olmayan bir yolunu seçerler ve Budapeşte-Szombathely seferini kaçırıp, güvertedeki güvenlikçi amiri tutsak edip, uçağı Ingolstadt’ta indirmeyi başarırlar. Bu film bu inanılmaz, ama gerçek bir hikâyeyi anlatıyor.

*Türkçe Altyazılı

Tüm filmler, ücretsiz olarak gösterilecektir