KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

ETKİNLİKLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

ETKİNLİKLER

Payidar

Payidar

Modern Dans

BİLET AL

Tarih30 Nisan 2024

Saat 20:00

Mekan Süreyya Operası

Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu

Müzik: A. Vivaldi, J.S. Bach

Koreograf: Bürge Kayacan
Sahne Tasarım: Aykut Öz
Kostüm Tasarım: Tülay Şimşek
Işık Tasarım: Bülent Arslan, Barış Karataş

Dansçılar: Almina Ayyıldız, Asya Canbulat, Beste Üstün, Deniz Uzuner, Gülşah Bakır, İlke Sayıner, Sevgül Eylül Uğural, Atahan Tepe, Burak Kayıhan, Eren Çelebi Kutlu, Hakan Özenalp, Mert Bozkurt, Özkan Gültekin, Sercenk Yücel, Şuayip Efe Uzun

2. Cast: Şeyma Akbay, Emrah Keskin, Zeynel Can Soylu

Repetitör: Aslı Güneş Sümer, Burak Kayıhan, Deniz Alp, Nazlı Dirin

Prodüksiyon Asistanı: Arife Pelin Köken

Koreografi Asistanı: Ayça Kaçıra

Sahne Amiri: Mert Okutan

Bir gün öleceğini bilerek yaşamanın insanın en büyük trajedisi olduğu düşünülürken Lacan, tüm zorlukları ve ağırlığına rağmen hayatı çekilir kılan şeyin bir gün sona ereceğini bilmek olduğunu öne sürmüştür. Ölümlü olduğunu bilen insan hayatı başka türlü görür, mücadelesinde farklı anlamlar bulur.

İnsanın temel dürtüsünün en kolay yoldan hazza ulaşmak ve bunun önündeki engelleri savuşturmak olduğu düşüncesi, Freud'a göre insan ruhunun karmaşıklığını açıklamak için yeterli değildir. Bu yüzden insan doğasında iki ayrı uçta yer almalarına rağmen birbirini dengeleyen iki temel dürtü olduğunu öne sürmüştür Bunlardan biri canlılığı koruyan ve her alanda onu yeniden üreterek hayatın devamını sağlayan yaşama dürtüsüdür. Bunun tam karşısında tüm yıkıcılığıyla yok etmeyi ve dahası yok olmayı hedefleyen ölüm dürtüsü yer alır. Tüm yaratıcı eylemler, umut, mutluluk ve keyifle ilgili şeyler yaşam dürtüsünden kaynaklanırken; öfke, korku, kavga ve yok edici eylemler ölüm dürtüsünün eseridir.

Freud bu iki dürtüyü Yunan Mitolojisinden iki figürle karakterize etmiştir. Popüler kültürde aşk tanrısı olarak basitleştirilmiş Eros Yaşam Dürtüsü'nün vücut bulmuş halidir. Ölüm dürtüsünü temsilen karşısında Thanatos yer alır.

Eros temelde yaşam sevgisinin temsilcisidir. Mitolojide aşkı ve eşleşmeyi harekete geçirerek canlılığı devam ettiren en eski tanrılardan biridir. Thanatos ise Yunan mitolojisi'nde 'ölüm'ün vücut bulmuş halidir. Ölüm tanrısı değil ölümün ta kendisidir.

Gece tanrıçası Niks, Hypnos (uyku) ve Thanatos (ölüm) tanrılarını doğurmuştur. Thanatos, Hypnos ile birlikte yeraltındaki ölüler ülkesinin en derin yeri olan Tartaros'ta oturur. Thanatos, erken dönemlerde güçlü bir figür olarak tasvir edilir ve gelişi acı ve keder getirirken; daha sonraki dönemlerde Cennet fikri olgunlaşınca yakışıklı bir genç adam olarak tasvir edilmiştir.

İnsandaki tüm yıkıcı, öldürücü dürtüleri temsil eden Thanatos, yapıcılığı, yaratıcılığı ve sevgiyi temsil eden Eros'un tamamen karşıtıdır. Bir çok düşünür insan hayatına bu iki zıt gücün mücadelesi, bitmek bilmeyen savaşı olarak bakmış sonuçları Eros'un ya da Thanatos'un zaferi olarak yorumlamıştır. Eros ve Thanatos tek başına iyiliği ve kötülüğü temsil ettiğini söylemenin doğru olmadığını söyleyen düşünürler, insan ruhunun zenginliğinin ikisinin mücadelesinden kaynaklandığını öne sürmüşlerdir.

Söz konusu sanat olduğunda bu iki zıt gücün mücadelesi farklı bir boyut kazanır. Bazen yaratıcılık için eski anlayışın üzerinde şekillenirken bazen yeni bir şey söylemenin yolu eskiyi tamamen yıkmaktan geçer. Böyle bakıldığında Yaşam ve Ölüm dürtüsü arasındaki mücadele yeni bir anlam kazanır.

Payidar, Eros ve Thanatos'un ilişkisini basit bir galip gelme çabası olmanın ötesinde ele alıyor. İki zıt dürtünün arasındakini bir savaş değil; yeni bir denge arayan karşılıklı bir dans olarak yorumluyor.

 

Temsilden en az 15 dakika önce gelmenizi, temsil başladıktan sonra ve temsil sırasında salona giriş çıkış yapmamanızı, salona girmeden önce cep telefonu ve saat alarmlarınızı kapatmanızı, temsil sırasında fotoğraf ve film çekimi yapmamanızı önemle rica ederiz.