Sessiz Perşembe: Segundo de Chomón

Tarih15 Aralık 2022

Mekan Sinematek/Sinema Evi

Onat Kutlar Sinema Salonu

Sinematek/Sinema Evi’nde sessiz film dönemi başlıyor.

Daha önce de farklı programlar kapsamında gerçekleştirdiğimiz sessiz film gösterimlerini, Ekim’de başlayacak Sessiz Perşembe programı ile düzenli hale getirmeyi hedefledik. Eye Filmmuseum’ın sessiz sinema küratörü Elif Rongen-Kaynakçı danışmanlığında, Filmoteca de Catalunya ve Lobster Films’in katkılarıyla hazırladığımız ilk program, Erken Dönem Sinemanın Sihirbazları: Segundo de Chomón ve Georges Méliès. İki sinemacının filmlerinden oluşan iki kısa film seçkisi olarak canlı müzik eşliğinde izlenebilecek.

“Tophane Noise Band” eşliğinde izleyebileceğiniz Georges Méliès seçkisinin tarihleri 27 Ekim ve 24 Kasım 2022, “Gökhan Ulusoy Trio Feat. Jeff Savaryego, Okan Kaya” eşliğinde izleyebileceğiniz Segundo de Chomón seçkisinin tarihleri ise 10 Kasım ve 15 Aralık 2022.

Sessiz Perşembe: Segundo de Chomón

Yönetmen: Segundo de Chomón

Filmler:

- Deliler (Les lunatiques)

Fransa / 1908 / Sessiz / 2’22’’/ Renkli / Canlı Müzikli

- Kızıl Hayalet (Le spectre rouge)

Fransa / 1907 / Sessiz / 6’33’’ / Renkli / Canlı Müzikli

- Kurbağa (La grenouille)

Fransa / 1908 / Sessiz / 3’/ Renkli / Canlı Müzikli

- Katalonya'nın En Büyük Kenti Barselona (Barcelone, principale ville de la Catalogne)

İspanya, Fransa / 1912 / Sessiz / 3’17’’ / Renkli / Canlı Müzikli

- Dönüşümler (Metamorfosis / Metamorphoses)

İspanya, Fransa / 1912 / Sessiz / 5’ / Siyah Beyaz / Canlı Müzikli

- Şeytani Fizik (Fisica Diabolica / Physique diabolique)

İspanya, Fransa / 1912 / Sessiz / 4’ / Renkli / Canlı Müzikli

- Hayaletli Ev (La casa de los duendes / La maison des revenants)

İspanya, Fransa / 1912 / Sessiz / 8’ / Siyah Beyaz / Canlı Müzikli

- Aragon'un Pitoresk Şelaleleri (Las Pintorescas Cascadas de Alhama de Aragón / Chutes d’eau a monastério de Piedra)

İspanya, 1911 / Fransa, 1912 / Sessiz / 2’45” / Renkli / Türkçe Altyazılı / Canlı Müzikli

- Kadim Toledo (La Histórica Toledo / L'antique Tolède)

İspanya, 1911 / Fransa, 1912 / Sessiz / 8’30 / Renkli / Türkçe Altyazılı / Canlı Müzikli

- Portekiz'in En Büyük Kentleri: Lizbon ve Porto (Las Principales Ciudades de Portugal: Lisboa Y Oporto /  Les deux plus grandes villes du Portugal: Lisbonne et Oporto)

İspanya, Fransa / 1912 / Sessiz / 2’ / Renkli / Canlı Müzikli

- Premia de Mar'da Ford Marka Arabaların Servisiyle Düğün (Boda en Premià de Mar servida por autos marca Ford)

İspanya /1912? / Sessiz / 2’32’’/ Siyah Beyaz / Canlı Müzikli

- Cogliostro'nun Paravanı (El biombo de Cagliostro / Le paravent de Cagliostro)

İspanya, Fransa, 1912 / Sessiz / 3’16’’ / Renkli / Canlı Müzikli

- Endülüs Batıl İnancı (Superstición andaluza / Superstition andalouse)

İspanya, Fransa / 1912 / Sessiz / 10’ / Renkli / Canlı Müzikli

- Escamillo'nun Bağırsak Paraziti (El Gusano Solitario (Puceños tiene la solitaria) / Escamillo a le ver solitaire)

İspanya, Fransa / 1912 / Sessiz / 8’ / Siyah Beyaz / Canlı Müzikli

Segundo de Chomón filmlerini yeniden bulmak, onarmak ve göstermek pek çok film arşivi ve arşivcinin  işbirliği sayesinde mümkün oldu: Norveç Ulusal Kütüphanesi, (CNC - Centre national du cinéma et de l’image animée); Paolo Tosini (Vulcanus Films, ve Cineteca Nacional, Meksiko); Arianna Turci (Cinemathèque Royale Belgique/ CRB), Giovanna Fossati, Elif Rongen-Kaynakçı (Eye Filmmuseum); Pénélope Riboud-Seydoux, Stéphanie Salmon, ve Manon Billaut (Fondation Jérôme Seydoux-Pathé / FJSP); Francesca Bozzano (Cinémathèque de Toulouse); Bryony Dixon (BFI National Archive); ve Aleksandar Erdeljanović (Jugoslovenska kinoteka).

Sinematek/Sinema Evi biletleri, mobilet.com adresinden satın alınabilir.

Sinematek/Sinema Evi programındaki "Sessiz Perşembe" filmlerin bilet ücreti: Tam 50 TL’dir. Öğrenciler, 65 yaş üstü vatandaşlar, gazi ve engelliler; paso/kart/kimlik göstererek, temsilimizden %50 indirimli yararlanabilirler.

Film gösterimleri esnasında telefonların sesinin kapanmasını, cep telefonu kullanılmamasını, fotoğraf çekilmemesini, filmin video kaydının alınmamasını önemle hatırlatırız.

Yerlerimiz numarasız olduğundan filmlere vaktinde gelmeniz rica olunur. Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz.

Filmlerimizde, programda aksi belirtilmedikçe ara yoktur.

Filmlerimiz orijinal dilinde, Türkçe altyazı ile gösterilir. Diğer altyazı seçenekleri mevcut ise programda belirtilir.