Bir Yeşilçam Hikayesi: İhsan Yüce
Bir Yeşilçam Hikayesi: İhsan Yüce
Sinema
13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali
Tiyatro Salonu
Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Basın-iş (DİSK), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Tek Gıda-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri, Sendika.Org, Alternatif Medya Derneği
Sessizlik sadece sinemada güzeldir!
Türkiye ve dünyanın dört bir yanından, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1-7 Mayıs tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleşecek festivalde bu yıl, “Sessizlik Sinemada Güzeldir” teması ile 10 farklı ülkeden toplam 65 film gösterilecek.
BMKM'de Günün Programı:
- 14.00
"Bir Yeşilçam Hikayesi: İhsan Yüce" (A Story of Yeşilçam: İhsan Yüce)
60 dakika, Türkiye, 2016
Yönetmen: Özgür Güzelgün
Senaryo: Özgür Güzelgün
Görüntü Yönetmeni: Perihan Yücel
Kurgu: Serdar Canik
Oynadığı roller yan karakterler olsa da oyunculuğuyla akıllarda yer etmiş, tam anlamıyla bir Yeşilçam emekçisidir İhsan Yüce. Sofrasına oturanlar için “İhsan Baba” dır. Sadece oyuncu değil, senarist, yönetmen, arkeolog, şairdir. ‘’Ekmek, Şarap, Sen ve Ben” şiiri de “Kibar Feyzo” da onun eseridir.
Şair Can Yücel, dostu İhsan Yüce’yi şöyle anlatır:
“İhsan Yüce’nin hayatı, Türkiye’nin hikâyesi gibidir. 62 yıllık ömründe hepimizin hikâyesini anlatmıştır ama onun hikâyesini anlatan henüz çıkmadı.’’
Ücretsiz
- 16.00
"Fındıktan Sonra" (After Hazelnut)
40 dakika, Türkiye, 2018
Yönetmen: Ercan Kesal
Senaryo: Melek Özkesen Mutioğlu, Ercan Kesal
Görüntü Yönetmeni: Metin Kaya
Kurgu: Adil Yanık
Düzce’nin Çiçekpınar köyünde geçen hikâyede, 1900’lerden günümüze, tarımsal emeğin nasıl değiştiği, “imeceden mevsimlik işçiye, bir köyün kapitalizmle imtihanı’’ anlatılıyor.
“Neşeli bir hayat için gerekli olandan daha fazlasını üretmeme niyetinden vazgeçmiş” bir köy halkının zamanla başına gelenler, aynı zamanda “insan için ekonomi” derken, “ekonomi için insan”a dönüşen hayatımızın mikro düzeyde çarpıcı bir örneği.
Film orijinal dilinde ve İngilizce altyazılı olarak gösterilecektir.
Ücretsiz