KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

ETKİNLİKLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

ETKİNLİKLER

Köpeklerin Günü

Köpeklerin Günü

Sinema

BİLET AL

Tarih03 Kasım 2024

Saat 18:30

Mekan Sinematek/Sinema Evi

Onat Kutlar Sinema Salonu

"Köpeklerin Günü" (Dog Day Afternoon)

Yönetmen: Sidney Lumet

Senaryo: P.F. Kluge ve Thomas Moore (dergi yazısı), Leslie Waller (kitap), Frank Pierson

Oyuncular: Al Pacino, John Cazale, Chris Sarandon, Susan Peretz, Penelope Allen, Sully Boyar, James Broderick, Charles Durning, Beulah Garrick, Carol Kane, Sandra Kazan, Marcia Jean Kurtz, Amy Levitt, John Marriott

ABD / 1975 / Renkli

Dil: İngilizce / Türkçe Altyazılı

Süre: 125 dk.

Film, Life dergisinde “The Boys in the Bank” başlığıyla çıkan gerçek bir soygun ve rehin alma olayına dayanıyor. 22 Ağustos 1972’de John Wojtowicz ve arkadaşı Salvatore Naturile, Brooklyn’de bir banka soymaya yeltenir. Her şey ilk andan itibaren ters gitmeye başlayınca, acemi soyguncular, banka müdürünü ve çalışanlarını rehin alırlar.

Filmde Al Pacino ve John Cazale’in canlandırdığı soyguncuların etrafı ilerleyen dakikalarda New York polisi tarafından sarılır, polis ve FBI Sonny’yi teslim olmaları için hem telefonda hem yüz yüze ikna etmeye çalışır. Televizyon muhabirlerinin de olay yerine akın etmesiyle canlı yayınlar başlar ve her şey hepten bir gösteriye dönüşür. Sonny’nin soygun nedeninin anlaşılmasıyla birlikte aktivistler de olay yerine gelir. Bu yetmezmiş gibi, 1971’de New York’ta Attica Hapishanesi’nde çıkan ve kolluk kuvvetlerinin katliamla bastırdığı mahkûm isyanına gönderme yapan Sonny, orada bulunan halkı daha da galeyana getirir. Bu sırada bankanın içinde, rehineler ile soyguncular arasında insanî bir ilişki kurulurken ikna müzakereleri uzayıp gitmektedir.

Hikâyeyi perdeye aktarırken doğallığa büyük önem veren Sidney Lumet, diyaloğun çoğunu doğaçlama elde eder. Film, bunaltıcı sıcak kadar gündelik hayatın ritmini de ustalıkla yansıtır. Zaten filmin özgün adı, Antik Roma’ya ve yıldızlara dek uzanmakla birlikte bugün, köpeklerin de insanlar gibi uzanıp gevşediği, sıcak ve nem nedeniyle boğucu yaz öğleden sonralarından geliyor.

 

Sinematek/Sinema Evi biletleri, mobilet.com adresinden satın alınabilir.

Öğrenciler, 65 yaş üstü vatandaşlar, gazi ve engelliler; paso/kart/kimlik göstererek, temsilimizden %50 indirimli yararlanabilirler.

Film gösterimleri esnasında telefonların sesinin kapanmasını, cep telefonu kullanılmamasını, fotoğraf çekilmemesini, filmin video kaydının alınmamasını önemle hatırlatırız.

Yerlerimiz numarasız olduğundan filmlere vaktinde gelmeniz rica olunur. Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz.

Filmlerimizde, programda aksi belirtilmedikçe ara yoktur.

Filmlerimiz orijinal dilinde, Türkçe altyazı ile gösterilir. Diğer altyazı seçenekleri mevcut ise programda belirtilir.