Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi
Açılış Tarihi 2014
Çalışma Saatleri 09:00 - 21:00
Adres Caferağa Mahallesi, Rıhtım Caddesi, No: 2/3 (Eski Başkanlık Binası) Kadıköy/İstanbul
Telefon 0216 337 86 54 / 55
Kadıköy Şehremaneti yani Kadıköy'deki İstanbul Belediyesi'nin örgütlenme tarihi 1869 yılındaki Belediye Nizamnamesi'ne kadar uzanmaktadır.
Bu nizamnameye göre İstanbul Belediyesi 14 belediye dairesine bölünmüş, Kadıköy de 13’üncü belediye dairesi olarak anılmaya başlanmıştı. İşte bu düzenlemelerin gereği olarak, o zamanki adıyla Kumluk denilen mevkide Belediye Başkanı Dr. Cemil Topuzlu döneminde Belediye Şubesi binası olarak inşa edildi. Binanın mimarı, İstanbullu Ermeni mimar Yervant Terziyan’dı. Bina, yine Yervant Terziyan’ın eseri olan Fatih Belediyesi binası ile adeta ikiz bir görüntü arz etmekteydi.
Binanın kurulduğu ve halk tarafından Kumluk diye isimlendirilen yer, denizin doldurulması ile elde edilen dolgu bir araziydi. Hem buradaki iskele binası (Beşiktaş vapur iskelesi) hem de İstanbul Şehremaneti Şubesi binası bu arazi üzerinde inşa edilmişti.
Binanın sivri kemerleri, cephede yer alan çini kaplamaları, sütunçeler ve ağırlık kulesi şeklindeki sütunları ile saçakları, devrin mimarlık üslubunu yansıtan en önemli yapısal ve dekoratif unsurları arasındadır.
Birçok tarihi vak’aya tanıklık eden bina, Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en önemli eserleri arasında yer almaktadır.
Bir süre Kadıköy Kaymakamlığı daha sonra da Kadıköy Belediye Başkanlığı olarak kullanılan tarihi bina, 1995 yılında Kültür Varlıkları ve Anıtlar Kurulu'nun onayladığı restorasyon projesine uygun bir şekilde tadilattan geçti. Kadıköy Belediyesi’nin Söğütlüçeşme’deki ana binaya taşınmasının ardından, kısa bir dönem belediye meclis toplantılarına ev sahipliği yaptı.
100 yılı aşkın bir tarihe sahip bina, sonunda 'Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi' (TESAK) olarak Mart 2014’te yeniden halka açıldı.
TESAK, bir ihtisas kütüphanesi olarak oluşturduğu kapsamlı kitap, süreli yayın, görsel materyal, CD koleksiyonu ve fotoğraf negatifi arşivinin yanı sıra bilimsel toplantı, konferans, sempozyum, seminer ve sergiler gibi nitelikli kültürel etkinlikler de gerçekleştirecek bir kültür merkezi olarak binanın tarihi misyonunu sürdürmeye devam etmektedir.
TESAK, hafta içi ve Cumartesi günleri 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Pazar günleri kapalıdır.
Web adresi: https://tesak.kadikoy.bel.tr/tr