KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

Godard Ve Erden Kıral Toplu Gösterimi Sinematek/Sinema Evi’nde

Sinematek'in yeni programı başlıyor! 24 Ekim’de başlayacak programa göre 21 Ocak tarihine kadar 60’larda Godard ve Erden Kıral Toplu Gösterimi sinemaseverleri bekliyor.

(Erhan Demirtaş)

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, Filmekimi’ne ev sahipliği yaptıktan sonra, 20. yüzyıl sinemasına damga vurmuş yönetmen Jean-Luc Godard’ın 11 filmini seyirciyle buluşturacak. Yeni Dalga’nın ön saflarında, özellikle 60’lı yıllarda çektiği filmlerle sinemada devrim yapan yönetmenin ilk uzun metrajı Serseri Âşıklar (1960) ile başlayan bu altın çağından Çılgın Pierrot (1965), Hayatını Yaşamak (1962) ve Çete (1964) dahil toplam on bir filme yer verecek Sinematek’te ayrıca Godard, Yalnız Sinema (2022) belgeseli de izlenebilecek.

Sinematek/Sinema Evi, “60’larda Godard” seçkisine paralel olarak yönetmenin filmlerinden kamera arkası fotoğrafları BluTV, 212 Photography İstanbul ve İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu destekleri ile 2 Ekim’de Sinematek/Sinema Evi sergi salonunda sinemaseverlerle buluşturdu. “Georges Pierre’in gözünden Godard” sergisi 9 Aralık’a kadar görülebilecek.

Erden Kıral Anılıyor

Geçtiğimiz yılı hayatını kaybeden usta sinemacı Erden Kıral yedi filminin gösterimiyle anılacak. Yönetmenin ilk uzun metraj filmi Kanal (1978), Bereketli Topraklar Üzerinde (1980) ve Ayna’nın (1984) yanı sıra son dönemde çektiği Vicdan (2008), Yük (2012) ve Gece (2014) filmleri gösterilecek. Toplu gösterim kapsamında ayrıca, Sinematek/Sinema Evi’nin Kurukahveci Mehmet Efendi’nin desteğiyle gerçekleştirdiği ilk restorasyon projesi, Hakkâri’de Bir Mevsim (1982) de seyirciyle buluşacak.

Yenilenmiş Filmler İzlenebilecek

Her yıl İtalya’nın Bologna kentinde düzenlenen Il Cinema Ritrovato, sinema tarihine adanmış bir film festivali. Dünyanın en önemli film restorasyon merkezlerinden biri olan Cineteca di Bologna’nın yeni restore ettiği filmleri seyirciyle buluşturan festival, bu yıl, Sinematek/Sinema Evi’nin yeni programı kapsamında yer alıyor. Cineteca di Bologna ve İtalyan Kültür Merkezi İstanbul’un katkılarıyla hazırlanan program kapsamında Il Cinema Ritrovato’nun yeni restore ettiği filmler bölümünden seçilen altı film, yenilenmiş kopyalarıyla Sinematek/Sinema Evi’nde izlenebilecek.

Sessiz Perşembe’den Seçkiler

Sinematek/Sinema Evi’nin düzenli programlarından biri hâline gelen, canlı müzik eşliğinde sessiz film gösterimleri kapsamında bu defa, ölümünün yüzüncü yılında Pierre Loti anılıyor. Eye Filmmuseum’ın sessiz sinema küratörü Elif Rongen-Kaynakçı danışmanlığında, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin desteği ve güncel müzik sahnesinin birbirinden yetenekli sanatçılarının katılımıyla gerçekleşen Sessiz Perşembe, sinemaseverlere unutamayacakları bir seyir deneyimi yaşatmaya devam ediyor.

 


Fotoğraf Galerisi