KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

Semele Operası, Türkiye Prömiyerini Yapıyor!

İstanbul'da, opera ve sahne sanatlarının gelişmesine ve geniş halk kitlelerine yayılmasına katkıda bulunmak, opera sanatını en üst düzeyde icra etmek ve bu sanatın yaygınlaştırılması için opera temsilleri, opera yarışmaları, opera onur ödülleri, sempozyumlar, ustalık sınıfı, opera stüdyosu eğitimleri vermek amacıyla 2022 Eylül ayında kurulan İstanbul Opera Derneği, 23 Aralık 2022 tarihinde Süreyya Operası’nda G.F. Handel’in Semele Operası ile Türkiye Prömiyeri yapıyor.

Kurucu Üyeler arasında opera rejisörü Aytaç Manizade, besteci Prof. Dr. Hasan Uçarsu, MGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı Opera Ana Sanat Dalı Başkanı Doç. Dr. Tülay Uyar Hatip, orkestra şefi Paolo Villa, ses hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İsmail Koçak, İDOB baş dekoratörü Efter Tunç, AKM Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı, opera sanatçısı Otilia İpek, Kevork Tavityan, Nejat Işık Belen ve ceza hukuku konusunda ülkemizin sayılı avukatlarından biri olan, Riccodi gibi önemli müzik edisyon şirketlerinin Türkiye temsilciliğinin avukatlık bürosunun sahibi Prof. Dr. Murat Volkan Dülger yer alıyor.

Müzik, dans ve tiyatronun eşsiz bir uyumla birleştiği opera sanatını yüksek kalitede icra etmeyi hedefleyen İstanbul Opera Derneği, Opera İstanbul adıyla Süreyya Operası’nda gerçekleşen provalar ile opera temsilleri yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye prömiyeri yapacak olan G.F. Handel'in Semele Operası, 2022-23 sanat sezonunda Süreyya Operası'nda 23-25 Aralık, 17-19 Ocak, 22 ve 23 Şubat tarihlerinde İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.

Ülkemizde ilk defa icra edilecek olmanın yanı sıra, Türkiye'de Devlet Operaları haricinde sahnelenen ilk profesyonel opera temsili yapacak olan Semele operasının rejisörlüğünü Aytaç Manizade, orkestra şefliğini Paolo Villa, koro şefliğini Güliz Tekelioğlu, dekor ve kostüm tasarımını ise Efter Tunç yapıyor.

Eserde Semele rolünü Tülay Uyar Hatip, Jüpiter rolünü Onur Turan, Antik Thebai Kralı Cadmus ve Somnus rollerini Işık Belen ve Ozan Kutlar, Juno rolünü Aylin Ateş ve Gülfem Kıstır, Ino rolünü Esen Demirci ve Athamas rolünüyse Kaan Buldular oynuyor.

Semele, Prens Athamas ile nişanlanmıştır. Ama aslında Tanrı Jüpiter’e aşıktır. Tanrı ve insanoğlu arasında yaşanan bu tutku dolu aşk onlara sonsuz aşkı hissettirir. Fakat kralın karısı Juno bu aşkı sonlandırmak üzere Semele ve Kral Jüpiter'e bir oyun oynayacaktır.

Semele baş-tanrı Jüpiter’e (Yunan Mitolojisinde Zeus’a) aşık olur, Jüpiter de genç kıza âşık olur. Semele yaptığı dualarla Jüpiter’e ondan aşkına karşılık vermesini ve Athamas ile evlilik yapmasını önlemesini istemektedir. Jüpiter Semele'nin duasını duymuştur ve bu evlilik aleyhinde olduğunu ve bu evliliğin yapılmamasını istediğini yeryüzüne gönderdiği yıldırımlarla insancıl yeryüzüne açıkça göstermiştir. 

Jüpiter düğün sırasında Semele için kartal şeklini alıp onu gökyüzündeki evine kaçırır. Tanrıça Juno (Yunan mitolojisinde Hera), kendisine Jüpiter'in sevgisi için rakip olan Semele'den intikam almak için Semele'ye, bakan kişiyi kendi kendine aşık eden bir sihirli ayna hediye eder. Kendi görüntüsüne kapılan Semele’ye Jüpiter'le insan kılığında değil de, kendi gerçek tanrısal kişiliğinde göründüğünde Semele’nin  ölümsüz olacağını söyler. Jüpiter bunun bir ölümlünün tamamen yanıp kül olmasına neden olacağını bilmektedir ancak Semele'ye aşkı dolayısıyla onun her dileğini yapacağına söz vermiştir. Aynada görüntüsüne kapılan Semele tanrıça olmak istemektedir fakat tanrısal güce dayanma imkânı olmayan her ölümlü gibi Jüpiter’i tanrı şeklinde görünce tamamen alevler içinde kalarak yanar ve kül haline döner.  Semele'nin küllerinden bir simurg kuşu gibi yeni bir tanrı doğar ve bu ölümsüz tanrının şarap tanrısı Bachus (Yunan Mitolojisinde Diyonsus) olduğu ilan edilir. İnsanlar bu beklenmeyen ve inanılması güç iyi haberi büyük eğlence ile kutlamaya başlarlar.

G.F. Handel’in Türkiye’de ilk kez sahnelenecek operası Süreyya Operası’nda 23 Aralık 2023 tarihinden itibaren seyirciyle buluşuyor.

İstanbul Opera Derneği, opera temsillerinin yanı sıra düzenli olarak konserler düzenliyor. İlk konserini 26 Kasım tarihinde Mozart Konseri olarak AKM’de veren İstanbul Opera Derneği, aynı zamanda odisyon ile seçilen genç sanatçılara Opera Stüdyo programında ücretsiz olarak eğitim veriyor. İstanbul Opera Stüdyo sanatçıları, düzenli olarak duayen eğitimcilerle yaptıkları çalışmaları konserlerle seyirciyle buluşturuyor.

İstanbul Opera Derneği, 2023 sanat sezonunda kadrosunda bulunan profesyonel opera sanatçıların yanısıra İstanbul Opera Stüdyo Sanatçıları olarak da her ay AKM’de, Pera Palace Hotel Grand Pera Salonu’nda, Viyana Kültür Ofisi’nde Mozart Konseri, Viyana Klasikleri, Verdi Konseri, Puccini Karakterleri Konseri, Türk Bestecileri Konseri, Barok Konseri, Lied Konserleri gibi temalı konserlerle seyirciyle buluşuyor.

Opera İstanbul G.F. Handel’in Semele operası, J.S. Bach’ın Kahve Kantatı, G. Donizetti’nin Aşk İksiri Operasını, G. Rossini’nin İtalya’da Bir Türk Operasını sahneliyor.

İstanbul Opera Derneği ayrıca Mayıs ayında Opera Onur Ödülleri verecek olmasının yanısıra 29, 30, 31 Mayıs tarihlerinde I. Ulusal Suna Korad Şan Yarışması düzenleyerek genç opera sanatçılarının kariyerlerinde ilerlemeleri için olanak sunuyor.


Fotoğraf Galerisi