KÜLTÜR SANAT PORTALI

KÜLTÜR SANAT PORTALI

ARA

HABERLER

Yazdır -A +A Sayfayı Paylaş

HABERLER

İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu Ziyaret Ettiler.

Sergey Parajanov, Asghar Farhadi, Harry Kümel, Victor Sjöström Ve Daha Fazlası

Sinematek/Sinema Evi, 2024 Bahar programında, çığır açan klasiklerden kült eserlere sinema sanatının parlak örneklerinden oluşan yeni bir seçki sunuyor.

02.05.2024 – 30.06.2024 tarihleri arasında izlenebilecek programın en heyecan verici sürprizi ise iki önemli sinemacıyı İstanbul’da seyirciyle buluşturacak olması. Karakteristik sinema diliyle hayatı sorgulayan çağdaş bir usta, Asghar Farhadi ve sürrealizmin sinemadaki son temsilcisi sayılan benzersiz bir sinemacı Harry Kümel, Sinematek/Sinema Evi’nin konuğu oluyor.

Nisan ayı boyunca İstanbul’un önemli sinema etkinliklerinden ikisine ev sahipliği yapacak

Sinematek/Sinema Evi, baharı İstanbul Film Festivali’yle karşılıyor. Üç yıldır festivale ev sahipliği yapan Onat Kutlar Sinema Salonu bu yıl da 17-28 Nisan 2024 tarihleri arasında 43. İstanbul Film Festivali’nin gösterim mekânlarından biri. Goethe Enstitüsü ve German Films'in desteği ile gerçekleştirilecek olan Kino 2024: Alman Filmleri Türkiye'de programı ise bir kez daha Alman sinemasının ilgiye değer son örneklerinden bazılarını 2-5 Mayıs tarihleri arasında seyirciyle buluşturuyor.

Ana Program: Sergey Parajanov ve Ötesi

2 Mayıs’ta başlayacak yeni program, Sergey Parajanov sinemasına odaklanıyor. Gürcistan’ın Tiflis kentinde dünyaya gelen Parajanov tarihin en önemli sinema sanatçılarından birisi. Farklı disiplinleri bir araya getiren, hayatı bir tuval gibi kullanan, kendi hayatını bir performansa dönüştüren bu benzersiz sanatçının, taklit etmesi mümkün olmayan ancak bugüne dek sayısız sanatçıya ilham veren renkli, katmanlı ve son derece etkileyici film dünyasını keşfetmeyi hedefleyen ana programda Parajanov’un Narın Rengi (Sayat Nova), Âşık Garip (Ashug-Karibi), Suram Kalesi Destanı (Ambavi Suramis tsikhitsa), Pirosmani Teması Üzerine Arabesk Çeşitlemeler (Arabeskebi Pirosmanis temaze) filmlerinin yanı sıra görsel dünyaları ve odaklandıkları dönem itibarıyla Parajanov sinemasıyla paralellikler taşıyan iki eser, Tengiz Abuladze’nin Pişmanlık (Monanieba) ve Giorgi Shengelaia’nın Pirosmani (1969) filmleri yer alıyor.

Parajanov ve Ötesi programı Gürcistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Gürcistan Ulusal Film Merkezi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Bu program kapsamında Parajanov’un başyapıtlarından Narın Rengi World Cinema Project, The Film Foundation, Cineteca Di Bologna desteğiyle restore edilmiş kopyasından izlenebilecek.

Ustayla Buluşma: Asghar Farhadi

Çağımızın en önemli sinemacılarından, İranlı yönetmen Asghar Farhadi, değişen perspektifler üzerine kurduğu karakteristik sineması hakkında konuşacağı ve deneyimlerini paylaşacağı bir Ustalık Dersi vermek için GAİN'in katkılarıyla Sinematek/Sinema Evi’ne konuk oluyor. Bu program kapsamında Farhadi’nin Elly Hakkında (Darbareye Elly), Bir Ayrılık (Jodaeiye Nader az Simin) ve Satıcı (Forooshande) filmleri gösterimde olacak.

Harry Kümel

Yeni programın heyecan verici bir diğer konuğu ise Belçikalı kült sinemacı Harry Kümel. Sürrealizmin sinemadaki son temsilcisi sayılan yönetmen, Sinematek/Sinema Evi’nde bizzat seyirciyle buluşacak. Avrupa’nın en ilgiye değer sinemacılarından birisi olmasına karşılık geniş kitlelerce tanınmayan Kümel’in benzersiz sinemasını keşfetme olanağı sunan program kapsamında yönetmenin Kırmızı Dudaklar (Les lèvres rouges), Joachim Stiller'in Gelişi (De Komst Van Joachim Stiller), Mösyö Hawarden (Monsieur Hawarden) ve Malpertuis filmleri gösterilecek.

Sessiz Perşembe: Victor Sjöström

Sinematek/Sinema Evi’nin düzenli programlarından Sessiz Perşembe, erken dönem sinemanın sessiz eserlerini canlı müzik eşliğinde seyirciyle buluşturmaya devam ediyor. Eye Filmmuseum’un sessiz film küratörü Elif Rongen-Kaynakçı danışmanlığında hazırlanan ve Kurukahveci Mehmet Efendi’nin katkılarıyla seyirciyle buluşan bu bölüm kapsamında yeni programda, İsveç sinemasının Altın Çağı sayılan dönemin öncülerinden Victor Sjöström’ün başyapıtları, Bir Adam Vardı (Terje Vigen) ve Hayalet Fayton (Körkarlen) İsveç Film Enstitüsü’nün desteğiyle, yönetmeni bilinmeyen Carpentier'nin Hikâyesi (Le Roman de Carpentier) filmi ise İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle yine canlı müzik eşliğinde izlenebilecek.

III. Sinematek Günleri

31 Mayıs, 1-2 Haziran tarihlerinde üç gün boyunca Sinematek/Sinema Evi’nin farklı alanlarında eşzamanlı gerçekleştirilen bir dizi etkinlik aracılığıyla sinema sektörünü bir araya getiren ve her geçen yıl daha büyük bir buluşmaya sahne olan Sinematek Günleri bu sene üçüncü kez düzenleniyor. III. Sinematek Günleri, sinema üretiminin farklı alanlarındaki işleyişi, güncel gelişmeleri, karşılaşılan zorlukları ve çözüm yollarını yakından takip etmek ve sektörün deneyimli isimleriyle gerçekleştirilecek söyleşi ve atölye çalışmalarından faydalanmak isteyen herkese açık.

Programa dair ayrıntılı bilgiye sinematek.kadikoy.bel.tr sitesinden ve Sinematek/Sinema Evi sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.


Fotoğraf Galerisi