Ahmet Adnan Saygun Sergisi
Ahmet Adnan Saygun Sergisi
Sergi
Kadıköy Belediyesi
Eğitimci, etnomüzikolog ve besteci Ahmed Adnan Saygun, Musiki Muallim Mektebi öğretmenliği sonrası "Özsoy" eserinin bestelenmesi, halk türkülerinin araştırılması, eğitim kitaplarının yazılması, Ankara Devlet Konservatuvarı ile İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın yapılanmasında, birçok bestecinin yetiştirilmesinde çok etkin bir isim.
Yunus Emre Oratoryosu başta olmak üzere pek çok formda, birçok çalgı ve ses için yazdığı eserlerle, kendine özgü besteleme tarzıyla uluslararası alanda tanınan Saygun, vefatının 33. yıldönümü vesilesiyle Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda bir dizi etkinlikle anılıyor.
Bestecilik, eğitmenlik, etnomüzikoloji, halkbilim, yazarlık, müzik terminolojisi, müzik kuramı, orkestra ve koro şefliği, idarecilik alanlarında çok sayıda çalışma yapan Ahmed Adnan Saygun’u, bu yönleriyle tanıtacak bir sergiyi, fazla teknik ayrıntıya girmeden görsel olarak sunabilmek kuşkusuz hep eksik kalacak bir bütünün peşinde koşmayı kabullenmektir.
Sergi, bestecinin Bilkent Üniversitesi içindeki Adnan Saygun Araştırma Merkezi’nde saklanan kişisel arşivindeki orijinal belgeler üzerinde yapılan uzun süreli incelemede, önceki çalışmalarda yer almayan belgelerin bütünlüklerinin ve bağlantılarının izi sürülerek hazırlanmıştır.
Kemal Küçük tarafından hazırlanan sergide, Adnan Saygun’un Ankara’dan ve müzik devrimi çalışmalarından dışlandığı 1934-1937 yılları arasındaki süreci aydınlatacak belgeleri de kapsıyor. Söz konusu dönemin önemi, bugün de sürmekte olan müzik ve kültür sorunlarımızın önemli bir ayağını oluşturmasıdır.
"Bilkent Adnan Saygun Merkezi"ne katkılarından dolayı teşekkür ederiz.