Akıl Oyunları: Oyun Teorisi ve Gerçek Hayat
Akıl Oyunları: Oyun Teorisi ve Gerçek Hayat
Söyleşi
Konferans Salonu
TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri
Konuşmacı: Nejat Anbarcı
1940’larda kendi gezegenini onlarca kez yok edebilecek silahlara sahip olan insanoğlu, elinde, kişiler-gruplar-uluslar vs. arasında çıkabilecek çatışmaları analiz etmeye yarayacak bilimsel bir yöntem olmadığını da idrak etti. İktisadi ve sosyal etkileşimin analiz yöntemi olan Oyun Teorisi o koşullar altında ortaya çıktı ve onu dizginleyen rasyonellik varsayımına rağmen, evrimsel biyolojiyi de içeren birçok bilim dalında zaman içinde büyük önem kazandı. Bu konuşma, Oyun Teorisi’nin bazı temel kavramları, özellikle iktisat ve davranış bilimleri alanındaki serüveni ve gerçek hayattaki karşılığı üzerine bir giriş içermeyi amaçlamaktadır.
Nejat Anbarcı kimdir?
1977’de İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nde 1982’de İşletme lisans ve 1985’te İktisat yüksek lisans derecelerini aldı. Üniversite yıllarında Atletizm Milli Takımı’nda koştu; birçok Türkiye şampiyonluğu elde etti. İktisat alanında Iowa Üniversitesi’nde 1987’de yüksek lisans, 1988’de doktora derecelerini aldı. 1988’de New York Eyalet Üniversitesi, Buffalo’da yardımcı doçent olarak işe başladı. 1995’de Florida International University’de doçent oldu. Aynı üniversitede profesör olduktan sonra, 2008-2018 arasında Avustralya’da Deakin Üniversitesi’nde profesör olarak görev yaptı; bu sürenin 2,5 senelik bir bölümünde iktisat bölüm başkanlığı görevini de üstlendi. Boğaziçi Üniversitesi’nde ve Sabancı Üniversitesi’nde birer dönem misafir profesör olarak görev yaptı. 2018’de, halen görevli olduğu İngiltere’deki Durham Üniversitesi’nde profesör olarak göreve başladı; Ocak 2020’den Eylül 2021’e kadar iktisat ve finans bölüm başkanlığı görevini de yürüttü. İktisat ve diğer bilim alanlarında Quarterly Journal of Economics, Management Science gibi en üst düzey bilimsel dergilerde altmıştan fazla makale yayımladı. Matematikte büyük bir prestij kaynağı olan “Erdos sayısı” seviyesi ise 3’tür.
Ücretsiz
Konferans Salonu’nda ağırlanacak azami katılımcı sayısı 50 kişidir.
Girişler etkinlik saatinden yarım saat önce başlayacak ve ilk gelen 50 kişi HES uygulaması üzerinden yapılacak kontrolle etkinliğe giriş yapabilecektir.
Aşı süreci tamamlanmayan veya hastalığı geçirmemiş katılımcılar en fazla 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testi göstermek durumundadır.