Felsefede İnsan-Doğa İlişkisi
Felsefede İnsan-Doğa İlişkisi
Söyleşi
Konferans Salonu
TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri
Konuşmacı: Türker Armaner
İnsan ile doğa arasındaki karşılıklı ilişki, insanlığın başlangıcından bu yana farklı kültür-tarihsel konumlar açısından değerlendirilip tanımlanmış; felsefede, bilimde ve sanatta üzerinde en çok durulan problemlerden biri olagelmiştir. Bugün Antik Yunan’ın “füzis”inden (φύσις) daha farklı bir “doğa” anlayışı ve algısına sahibiz. Bireysel hayatlarımızı yoğun düzeyde etkileyen, doğal ekosistemlerin tahribiyle ilgili felaketlerle giderek daha sık karşılaşıyoruz: Covid-19 pandemisi, Marmara Denizi’nin “organik başkaldırı”sı denebilecek müsilaj, Tuz Gölü’nde flamingoların ölümü, büyük orman yangınları… İklim krizi, insanlığın karşılaştığı (ya da kendi karşısına çıkardığı) en büyük meydan okumalardan biri. İçinde bulunduğumuz ekolojik acil durum açısından değerlendirildiğinde de insanın doğayla kurduğu ilişkiyi yeniden ele alması kaçınılmaz görünüyor.
Aralık-Ocak boyunca Çarşamba günleri 18.30’da gerçekleşecek TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri’nde güncel tartışmalar bağlamında insanın doğayla kurduğu ilişki değerlendirilecek. Her biri farklı disiplinlerde ve kültürel alanlarda çalışmalarını sürdüren konuşmacıların katılımıyla düzenlenen bu söyleşi dizisinde, insan ve doğa ilişkisi felsefeden fiziğe, iktisattan primatolojiye, geniş bir perspektifle değerlendirilecek.
Türker Armaner: Felsefede İnsan-Doğa İlişkisi
Antik Yunan Felsefesinden günümüze kadar “insan” ve “doğa” karşılıklı olarak birbirini dönüştürmüş, aralarındaki ilişki de felsefede birbirlerinden farklı ya da benzeşen akımlara, kavramsallaştırmalara, çözümlemelere yol açmıştır. Dolayısıyla, bu konuşmada, “insan” ve “doğa”, üretim biçimlerinin değişmesi de göz önüne alınarak, durağan, sabit tanımlardan çok tarihsel içeriğe sahip dinamik terimler olarak tartışılacaktır. Buradan hareketle; doğal hukuk-pozitif hukuk, siyasi birliğe dair yaklaşımlar, etik de söz konusu dönüşümlerdeki yerini alacaktır.
Türker Armaner kimdir?
Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesidir. Metis Yayınları’ndan öyküleri (Kıyısız 1997, Taş Hücre 2000, Dalgakıran 2003) ve romanları (Tahta Saplı Bıçak 2007, Hüküm 2016), Dost Yayınları’ndan felsefi incelemesi (Tarih ve Temsil 2014), ANRT’den 2002 yılında Paris VIII Üniversitesi’nde savunduğu doktora tezi (Le concept de l’état politique chez Fichte 2004) basılmıştır.
Ücretsiz
Konferans Salonu’nda ağırlanacak azami katılımcı sayısı 50 kişidir.
Girişler etkinlik saatinden yarım saat önce başlayacak ve ilk gelen 50 kişi HES uygulaması üzerinden yapılacak kontrolle etkinliğe giriş yapabilecektir.
Aşı süreci tamamlanmayan veya hastalığı geçirmemiş katılımcılar en fazla 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testi göstermek durumundadır.